%53تخفیف

شناسایی و جداسازی قارچ های تولید کننده ی آنزیم های لیپاز و فسفولیپاز از خاک جنگلی ناهار خوران گرگان

تعداد 73صفحه در فایل word

چکیده

هدف به منظور  بررسی توانایی تولید آنزیم های لیپاز و فسفولیپاز توسط قارچ ها ی بومی خاکهای جنگلی ناهار خوران گرگان جهت استفاده در صنایع شوینده طرح حاضر اجرا گردید .

تعداد 20 نمونه از خاک جنگلی ناهار خوران گرگان جمع آوری و به آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان منتقل شد.عمل رقت سازی روی نمونه های خاک انجام و مقدار یک میلی لیتر از هر نمونه به محیط کشت های  PDA و YGC منتقل شد . در مرحله ی خالص سازی با توجه به رشد بهتر قارچ ها روی هر محیط کشت انتخابی عمل خالص سازی روی همان محیط انجام شد.شناسایی اولیه بر اساس مرفولوژی کلنی و بررسی میکروسکوپی و مطابقت با کتاب قارچ شناسی پزشکی  (امامی) انجام شد . در این مرحله جدایه ی قارچی جداسازی و شناسایی مقدماتی شدند توانایی تولید آنزیم های لیپاز و فسفولیپاز قارچ ها با محیط کشت اختصاصی تری بوترین آگار و کی جی بررسی گردید و  قارچ های تولید کننده ی آنزیم  براساس شعاع هاله هیدولیز شناسایی و انتخاب شدند .در این مرحله 20 جدایه توانایی تولید آنزیم لیپاز را داشته 12 جدایه قارچی نیز توانایی تولید آنزیم فسفولیپاز را داشتند.از جدایه هایی که هم دارای آنزیم لیپاز و فسفولیپاز بودند سه جدایه ای که بیشترین شعاع هیدورولیزی را داشتند و از بین قارچ های مولد آنزیم لیپاز نیز تنها یک جدایه که بیشترین شعاع هیدورلیزی را داشت برای  شناسایی مولکولی و تعیین توالی به آزمایشگاه میکروژن کره جنوبی ارسال گردید.

پس از انجام استخراج DNA ریبوزومی ((18 s sRNA  و انجام عمل PCR سنجش کمی آنزیمها به روش اسپکتوفتومتری در طول موج 410 نانومتر برای لیپاز و روی طول موج 280 نانومتر برای فسفولیپاز روی نمونه های آنزیم قارچی انجام شد.بیشترین مقدار لیپاز و فسفولیپاز تولیدی برابر با 082/0 مربوط به گونه ی منسوب به Rhizopus oryzae  و فسفولیپاز 221/0 منسوب به گونه ی Aspergillus fumigatus  بود.

شناسایی مولکولی نیز انتساب قارچ جدایه های قارچی به گونه های Mucor hiemalis، Penicillium chrysogenum، Aspergillus fumigatus، Rhizopus oryzaeرا تایید نمود.

فهرست

چکیده…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….9

فصل اول – اهمیت لیپیدها………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..10

1-2آنزیم لیپاز : ………………………………. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………..11

1-2-1 نحوه ی عمل لیپاز : ………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………11

1- 2-2 ویژگی آنزیم لیپاز : ……………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………..12

1-2-2-1 بیوکاتالیست : …………….. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………12

1-2-2 -2کاتالیزور واکنش های هیدرولیتیکی ………….. ……………………………………………………………………………………………………………………………..12

1-2-2-3 هیدرولیز پیوندهای استری بین آسیل و گلیسرول و هیدرولیز استرها…………………………………………………………………………………………………12

1-2-2-4 ترانس استریفیکاسیون………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..13

1-2 -3  مزایای استفاده از لیپازها…………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………….13

1-3  کاربردهای لیپازها در صنعت …………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………14

1-4 لیپازهای باکتریایی و قارچی…………………………….. ……………………………………………………………………………………………………………………………..16

1-5 مزایای   استفاده از لیپازها به جای کاتالیزور شیمیایی …………………. ………………………………………………………………………………………………………17

1-6 فسفولیپاز. …………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………17

1-6-1 عملکرد فسفولیپاز………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..17

1-6-2 انواع فسفولیپاز………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………….17

1-7 مزیت  لیپازهای میکروبی…………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………………..18

1-7-1 میکروارگانیسم های مولد……………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………..18

1-7-2  قارچ ها و عوامل موثر بر تولید. ………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………………..18

1-7-3   pH بهینه فعالیت و مقاومت حرارتی …………………………… …………………………………………………………………………………………………………….19

1-8 روش خالص سازی آنزیم های لیپاز و فسفولیپاز . …………………….. ………………………………………………………………………………………………………..20

1-8-1توصيف كروماتوگرافي  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….21

فصل دوم

2-1 آنزیم لیپاز و فسفولیپاز و مکانیسم تاثیر روی لیپید : ……………………………………………………………………………………………………………………………..22

2-2 کاربردهای آنزیم لیپاز          ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………22

2-2-1 در صنعت : ……………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..22

2-2-2 در پزشکی…………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………25

2-2-3 در محیط زیست………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………27

2-3 کاربردهای آنزیم فسفولیپاز………………. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………29

2-4 روشهای جداسازی لیپاز…………………….. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..30

2-4-1 از خاک……………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..30

2-4-2 از اجزای داخل بدن موجودات عالی………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………31

2-4-3 میکروارگانیسم های مولد آنزیم لیپاز قارچی……………………… ……………………………………………………………………………………………………………..33

2-4-4 میکروارگانیسم های مولد آنزیم لیپاز باکتریایی…………………………… ……………………………………………………………………………………………………35

2-5 خالص سازی آنزیم لیپاز و بررسی فعالیت آنزیم لیپاز………………………………………………………………………………………………………………………………37

2-5-1 بهینه سازی تولید آنزیم لیپاز باکتریایی……………………………………………………………………………………………………………………………………………..39

2-5-2 بهینه سازی تولید آنزیم لیپاز قارچی………………………………………………………………………………………………………………………………………………….39

فصل سوم

3-1-نمونه برداری…………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………..42

3-2 جداسازی قارچ ها از خاک………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………………..42

3-3 خاص سازی و نگهداری جدایه های قارچی………………. ……………………………………………………………………………………………………………………..42

3-4 شناسایی اولیه بر اساس مرفولوژی …………………………………….. …………………………………………………………………………………………………………….43

3-4-1 شناسایی قارچ ها به روش اسلاید کالچر…………………………… …………………………………………………………………………………………………………..43

3-4-2 مواد لازم برای اسلاید کالچر …………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………43

3-5 جداسازی قارچ های دارای آنزیم لیپاز………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………….44

3-6 جداسازی قارچهای مولد آنزیم فسفولیپاز…………………… ………………………………………………………………………………………………………………………46

3-7  شناسایی ملکولی قارچهای مولد آنزیم لیپاز و فسفولیپاز………………………………………………………………………………………………………………………..46

3-7-1 استخراج DNA به روش فنل کلروفرم……………………………………………………………………………………………………………………………………………46

3 – 7 -2  تعیین کیفیت DNA با استفاده از الکتروفورز بر روی ژل آگاروز………………………………………………………………………………………………….47

3 – 7-3. واکنشPCR (Polymerase Chain Reaction) …………………………………………………………………………………………………………………..47

3 – 8  الكتروفورز روی ژل آگارز…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….50

3 – 8- 1 . مواد مورد استفاده به شرح زير است ………………………………………………………………………………………………………………………………………..50

3-9 بررسی آنزیم به روش اسپکتوفتومتری…………………………………………………………………………………………………………………………………………………52

3-10 بهینه سازی شرایط تولید آنزیم لیپاز برای قارچ پنی سلیوم کرایزوژنوم سویه ی KC884440.1……………………………………………………………53

فصل چهارم

4-1 مختصات نقاط نمونه برداری ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….55

4-2 فرمول محیط کشت های YGC  و PDA……………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 57

4-2-1 فرمول محیط کشت YGC…………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………58

4-2-2فرمول محیط کشت PDA………………….. …………………………………………………………………………………………………………………………………………58

4-3 تلقیح قارچ ها به محیط های کشت….. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………..59

4-4 خالص سازی قارچ ها……………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….60

4-5  فراوانی قارچ ها………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………60

4-6 جداسازی قارچهای دارای آنزیم لیپاز…………….. ……………………………………………………………………………………………………………………………………..61

4-7 شناسایی قارچ های مولد آنزیم فسفولیپاز…………… ………………………………………………………………………………………………………………………………….62

4-8 شناسایی میکروسکوپی قارچ های غالب مولد آنزیم………………………………………………………………………………………………………………………………….63

4-9 شناسایی مولکولی قارچ های غالب مولد آنزیم………………………………………………………………………………………………………………………………………….64

4-9-1 انجام PCR  . ……………………….. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..64

4-9-2  نتایج حاصل از توالی یابی ژنومی…………. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………65

4-9-3  نتایج بلاست نمونه ها………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………65

4-10 نتایج حاصل از اسپکتوفتومتری……………….. …………………………………………………………………………………………………………………………………………..71

4-11 نتایج حاصل از بهینه سازی دما و pH………………………………………………………………………………………………………………………………………………………72

فصل پنجم

5-1 نتیجه گیری …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….74

5-2 پیشنهادات …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………77

چکیده انگلیسی……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..79

رفرنس ها……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..80

فهرست جدول ها

جدول3 – 1پرایمرهای استفاده شده در PCRبه روشEC18…………………………………………………………………….48

جدول 3-2 دستورالعمل انجام واکنشPCRتاحجم 25 میکرولیتر…………………………………………………………………49

جدول شماره(3 – 3). برنامه تکثیرژن دردستگاه ترموسایکلر……………………………………………………………………..50

4-1 مختصات نقاط نمونه برداری ………………………………………………….. …………………………………………………….56

جدول 4-2  فراوانی قارچ ها در خاک ناهارخوران گرگان…………………………………………………………………………60

جدول 4-3 قارچهای دارای آنزیم لیپاز و میزان تولید بر اساس دانسیته ی نوری……………………………………………..71

جدول 4-4 میزان جذب آنزیم فسفولیپاز………………………………………………………………………………………………….71

جدول 4-5 نتایج شناسایی ملکولی در سطح جنس و گونه……………………………………………………………………………72

جدول4-6 کلیدهای شناسایی قارچ ها………………………………………………………………………………………………………72

فهرست شکل ها

تصویر 1-1 مکانیسم عمل آنزیم لیپاز………………………………………………………………………………………………………………..12

شکل 3-1 استفاده از فیلتر سرنگی برای حذف میکروارگانیسم ها………………………………………………………………………………….53

شکل 4-1 تلقیح اولیه به محیط عمومی YGC…………………………………………………………………………………………………………………59

شکل 4-2 محیط  های تلقیح مساوی و تفاوت رشد در 2 محیط کشت…………………………………………………………………………..59

شکل 4-3 قارچ ها پس از خالص سازی………………………………………………………………………………………………………………………60

شکل 4-4 محیط کشت پایه ی تری بوتیرین آگار……………………………………………………………………………………………………….61

شکل4-5 روغن و محیط کشت تری بوتیرین آگار………………………………………………………………………………………………………62

شکل 4-6 بررسی هاله ی هیدرولیزی لیپاز…………………………………………………………………………………………………………………..62

شکل 4-7 استریل کردن تخم مرغ در اتانول 70 %………………………………………………………………………………………………………..63

شکل 4-8 بررسی قارچ های مولد آنزیم فسفولیپاز………………………………………………………………………………………………………..63

شکل4-9 آسپرژیلوس……………………………………………………………………………………………………………………………64

شکل 4-10 رایزوپوس………………………………………………………………………………………………………………………….64

شکل 4-11 موکور………………………………………………………………………………………………………………………………..65

شکل 4-11 پنی سیلیوم………………………………………………………………………………………………………………………….65

قبلا حساب کاربری ایجاد کرده اید؟
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
Loading...
enemad-logo