%38تخفیف

تعیین ارزش غذایی و قابلیت هضم سه گونه مرتعی(گزنه، گوش بره،یونجه زرد به روشهای تجزیه شیمیایی ،NIR،تولید گاز و کیسه های نایلونی

تعداد 120صفحه فایل word قابل ویرایش

Site: www.filenaab.ir

چکیده:

این پژوهش به‌منظور بررسی ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی (قابلیت هضم موادمغذی، خصوصیات تجزیه‌پذیری و تولیدگاز)، گونه های مرتعی(Urticadioica، PhiomispunyensوMelilotusoffianahi)با روش‌هایشیمیایی، طیف‌سنجی مادون قرمزنزدیک (NIR)، تولیدگاز (Gas production) وکیسه‌های نایلونی (nylon Bag) انجام شد. این بررسی با استفاده از سه رأس گوسفند فیستوله‌دار درمؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاٌ تصادفی و داده های حاصل با نرم افزار SASوپارامترهای تجزیه پذیری با نرم افزار Fitcurveمورد آنالیز قرارگرفت.  ترکیب شیمیایی(پروتئین‌خام، ان. دی. اف، ای. دی. اف، چربی‌خام، خاکسترخام، فیبرخام، ان. اف. سی، ان. اف. ای و ماده‌آلی)، تجزیه‌پذیری(ماده‌خشک و پروتئین) و تولیدگاز(OMD, SCFA, ME, NEL) برای هرسه گونه تعیین شد. در روش شیمیایی خاکسترخام و ای. دی. افوهمچنین مابقی پارامترهای شیمیایی دارای تفاوت معنی دار بود(05/0 ≥P). بیشترین مقدار پروتئین‌خام با مقدار 15/17 درصد مربوط به گونة Ph. Punyensو کمترین پروتئین بامقدار 81/11 درصد مربوط به گونة M. offianahiمی‌باشد. هم‌چنین نتایج نشان می‌دهدکه بیشترین وکمترین مقدار ای. دی. اف به‌ترتیب مربوط به گونه‌هایM. offianahiوU. dioicaمی‌باشد. نتایج  نشان می‌دهدکه در برخی ازگونه‌ها و برخی ازصفات اندازه‌گیری شده همبستگی بالایی بین روشطیف‌سنجی مادون قرمزنزدیک و روش شیمیایی وجود دارد اما با توجه به‌اینکه در برخی موارد این ارتباط پایین می‌باشد، لذا توصیه به استفاده از این روش به‌جای روش شیمیایی نیازمند مطالعات بیشتری می‌باشد. از طرفی نتایج گازتست وکیسه‌های نایلونی در مورد صفات اندازه‌گیری شده روند منطقی مناسبی را برای هر سه گونه نشان می‌دهد به‌طوریکهM. offianahiبا ساختار خشبی نسبت به دوگونة دیگر قابلیت هضم وتولیدگازکمتری را دارا می‌باشد. نتایج نشان می‌دهدکه U. dioicaو Ph. Punyensبا توجه به‌میزان پروتئین درحد یونجه، قابلیت استفاده در جیره‌های دام را دارا می باشد. استفاده از این منابع خودرو امکان کاهش هزینه‌های مربوط به تغذیه دام‌ها با حفظ و حتی بهبود عملکرد را در پی خواهد داشت.

کلمات کلیدی:تجزیه پذیری، تولید گاز، قابلیت هضم، کیسه نایلونی و گونه های مرتعی

عنوان:

تعیین ارزش غذایی و قابلیت هضم سه گونه مرتعی(گزنه، گوش بره،یونجه زرد به روشهای تجزیه شیمیایی  ،NIR،تولید گاز و کیسه های نایلونی

فهرست مطالب

عنوان                                                                                                                             صفحه

فصل اول

1-1-مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………………………..2

فصل دوم

2-1 ارزشیابی مواد خوراکی………………………………………………………………………………………………………………………5

2-2  مواد خوراکی و طبقه بندی آن…………………………………………………………………………………………………………….5

2-2-1-  مواد خوراکی متراکم(کنسانتره‌ای)…………………………………………………………………………………………………6

2-2- 2  مواد خوراکی خشبی(علوفه ای)……………………………………………………………………………………………………..6

2-2-2-1 تقسیم بندی گیاهان علوفه ای به دو دسته گرامینه و لگومینه………………………………………………………………..7

2-3  بررسی هضم الیاف در نشخوارکنندگان…………………………………………………………………………………………………8

2-4 جمعیت میکروبی در شکمبه ……………………………………………………………………………………………………………….9

2- 5  عوامل موثر بر قابلیت هضم مواد خوراکی…………………………………………………………………………………………..10

2- 5-1 ترکیب شیمیایی ماده خوراکی……………………………………………………………………………………………………….10

2-5-2- ترکیب جیره……………………………………………………………………………………………………………………………..11

2-5-3 عمل آوری خوراک…………………………………………………………………………………………………………………….12

2-5-4 عوامل مربوط به حیوان………………………………………………………………………………………………………………….12

2-5-5  میزان غذای مصرفی(سطح خوراکدهی)………………………………………………………………………………………….13

2-6 تجزیه‌پذیری مواد آلی در شکمبه………………………………………………………………………………………………………..13

2-6-1 تجزیه‌پذیری کربوهیدرات‌ها در شکمبه……………………………………………………………………………………………13

2-6-2 تجزیه‌پذیری پروتئین در شکمبه………………………………………………………………………………………………………14

2-6-3 تجزیه‌پذیری چربی‌ها در شکمبه……………………………………………………………………………………………………..14

2-7 روش‌های ارزشیابی مواد خوراکی………………………………………………………………………………………………………15

2-7-1 روش تجزیه شیمیایی…………………………………………………………………………………………………………………….15

2-8- روش‌هایی جهت ارزیابی قابلیت هضم خوراک‌ها………………………………………………………………………………..16

2-8-1 حلالیت……………………………………………………………………………………………………………………………………..17

2-8-2 روش‌های استفاده از مایع شکمبه…………………………………………………………………………………………………….18

2-8-3  روش‌های آنزیمی……………………………………………………………………………………………………………………….21

2-9 روش‌های مطالعه شکمبه……………………………………………………………………………………………………………………22

2-9-1 سیستم‌های in vitro جهت بررسی تخمیر شکمبه……………………………………………………………………………….22

2-9-2 سیستم‌های کشت  ناپیوسته…………………………………………………………………………………………………………….23

2-9-3 محیط‌های کشت پیوسته………………………………………………………………………………………………………………..23

2-9-4 تکنیک مشابه شکمبه…………………………………………………………………………………………………………………….24

2-9-5 روش تولید گاز…………………………………………………………………………………………………………………………..25

2-9-6 تکنیکهای آنزیمی………………………………………………………………………………………………………………………..27

2-9-7 روش insitu………………………………………………………………………………………………………………………………28

2-9-7-1 کاهش مواد از کیسه…………………………………………………………………………………………………………………29

2-9-7-2 فاکتورهای موثر بر روش insitu…………………………………………………………………………………………………29

2-9-7-3- بازیافت مواد غیر قابل هضم در باقیمانده انکوباسیون……………………………………………………………………..31

2-9-7-4 حفظ نگهداری شرایط داخل کیسه……………………………………………………………………………………………..32

2-9-7-5 استفاده از روش in situ در ارزیابی غذایی و تحقیقات شکمبه………………………………………………………….34

2-9-8 روش‌های تخمین قابلیت هضم پس از شکمبه‌ای………………………………………………………………………………..35

2-10 روش طیف سنجی مادون قرمز نزدیک(NIRS)………………………………………………………………………………….36

فصل سوم: مواد و روش ها

3-1 اندازه‌گیری ترکیبات شیمیایی ماده خوراکی…………………………………………………………………………………………38

3-2-1 اندازه‌گیری رطوبت و ماده‌خشک……………………………………………………………………………………………………38

3-2-2 اندازه‌گیری خاکستر……………………………………………………………………………………………………………………..38

3-2-3  اندازه‌گیری چربی‌خام………………………………………………………………………………………………………………….39

3-2-4 اندازه‌گیری پروتئین‌خام…………………………………………………………………………………………………………………39

3-2-5 اندازه‌گیری الیاف‌خام……………………………………………………………………………………………………………………39

3-2-5-1 تهیه محلول شوینده اسیدی و اندازه‌گیری الیاف باقی‌مانده از شوینده‌های اسیدی………………………………….39

3-2-5-2 تهیه محلول شوینده‌خنثی و اندازه‌گیری الیاف باقیمانده از شوینده‌های خنثی………………………………………..40

3-2-6 ماده‌آلی……………………………………………………………………………………………………………………………………..40

3-2-7 ان. اف. ایNFE))………………………………………………………………………………………………………………………40

3-2-8 ان. اف. سی(NFC)………………………………………………………………………………………………………………………40

3-3 روش طیف‌سنجی مادون قرمزنزدیک انعکاسی(NIRS)…………………………………………………………………………..40

3-3-1 تعیین شاخص‌های کیفیت با طیف‌ سنجی مادون قرمزنزدیک………………………………………………………………..40

3-3-1-1 جست و جوی اتوماتیک فیلترها………………………………………………………………………………………………….41

3-3-2 تعیین معادلة‌رگرسیونی از فیلترهای انتخاب شده…………………………………………………………………………………41

3-3-3 بررسی صحت معادلات‌کالیبراسیون(هم‌سنجی)………………………………………………………………………………….41

3-4 مکان ونحوه نمونه‌برداری………………………………………………………………………………………………………………….42

3-5 دام مورد آزمایش و نحوة آماده سازی دام……………………………………………………………………………………………42

3-6 جایگاه حیوانات و مکان انجام آزمایش………………………………………………………………………………………………..43

3-7 جیره غذایی……………………………………………………………………………………………………………………………………43

3-8 آزمایش‌های هضمی ………………………………………………………………………………………………………………………..44

3-8-1 برآورد تجزیه‌پذیری به روش کیسه‌های ‌نایلونی………………………………………………………………………………….44

3-8-1- 1 آماده‌سازی مواد جهت آزمایش ………………………………………………………………………………………………..44

3-8-1-2 آماده سازی کیسه‌های حاوی مواد خوراکی و گذاشتن آن‌ها در شکمبه……………………………………………..44

3-8-1-3  مدت زمان تخمیر موادخوراکی درشکمبه …………………………………………………………………………………..45

3-8-1-4 عملیات انجام شده پس از خروج کیسه ها از داخل شکمبه ……………………………………………………………..45

3-8-2  اندازه‌گیری تولیدگاز درشرایط آزمایشگاهی……………………………………………………………………………………46

3-8-2-1 حیوان دهندة مایع‌شکمبه و ابزارگرفتن و آماده‌سازی مایع‌شکمبه………………………………………………………46

3-8-2-2 گرفتن مایع‌شکمبه  …………………………………………………………………………………………………………………46

3-8-2-3 آماده‌سازی دستگاه………………………………………………………………………………………………………………….47

3-8-2-4 آماده‌سازی خوراک موردآزمایش………………………………………………………………………………………………47

3-8-2-5 آماده‌سازی محلول‌ها ……………………………………………………………………………………………………………….48

3-8-2-6 بلانک (سرنگ بدون مادة آزمایشی) و ضرورت استفاده ازآن…………………………………………………………..48

3-8-2-7 آزمون گاز……………………………………………………………………………………………………………………………..49

3-8-2-8  محاسبه پارامترهای هضم‌پذیری…………………………………………………………………………………………………..49

3-8-2-9 تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها………………………………………………………………………………………………………50

فصل چهارم: نتایج

4-1 نتایج ترکیبات شیمیایی روش تجزیه تقریبی درگونه های مرتعی مورد مطالعه………………………………………………52

4-1-1 درصدپروتئین‌خام………………………………………………………………………………………………………………………..52

4-1-2 درصدچربی‌خام…………………………………………………………………………………………………………………………..53

4-1-3 درصد فیبر خام……………………………………………………………………………………………………………………………54

4-1-4 درصد خاکستر خام………………………………………………………………………………………………………………………54

4-1-5 درصدالیاف نامحلول درشویندة ‌اسیدی…………………………………………………………………………………………….55

4-1-6 درصدالیاف نامحلول درشوینده‌خنثی……………………………………………………………………………………………….56

4-2 نتایج طیف‌سنجی مادون قرمزنزدیک…………………………………………………………………………………………………..56

4-2-1 درصدپروتئین‌خام………………………………………………………………………………………………………………………..57

4-2-2 درصد خاکسترخام……………………………………………………………………………………………………………………….58

4-2-3 درصد الیاف نامحلول در شوینده ‌اسیدی…………………………………………………………………………………………..58

4-2-4 درصد الیاف نامحلول در شوینده خنثی…………………………………………………………………………………………….59

4-4 همبستگی بین نتایج تجزیه تقریبی و روش NIRs…………………………………………………………………………………..60

4-4 اندازه گیری گاز تولیدی و پارامترهای تولید گاز و قابلیت هضم گونه‌ها…………………………………………………….61

4 -4-1 مقایسه میزان گازتولیدی درگونه‌ها…………………………………………………………………………………………………62

4 -4-2 پارامترهای تولیدگاز و قابلیت هضم درگونه‌ها…………………………………………………………………………………..64

4-5 ناپدید شدن ماده خشک گونه ها با روش کیسه های نایلونی(In situ)……………………………………………………….69

4-6 ضرایب تجزیه پذیری ماده خشک گونه ها با روش کیسه های نایلونی(Insitu)…………………………………………..71

4-7 تجزیه پذیری مؤثر ماده خشک(ED) گونه‌ها با روش کیسه های نایلونی(Insitu)………………………………………..73

4-8 ناپدید شدن پروتئین خام گونه ها با روش کیسه های نایلونی(Insitu)………………………………………………………..75

4-9 ضرایب تجزیه‌پذیری پروتئین‌خام گونه‌های مرتعی با روش Insitu……………………………………………………………77

4-10 تجزیه پذیری مؤثر پروتئین خام(ED) گونه ها با روش In situ………………………………………………………………79

4-11 همبستگی نتایج روش گاز تست و کیسه های نایلونی……………………………………………………………………………81

فصل پنجم: بحث

5-1-بررسی ارزش غذایی سه‌گونه مرتعی…………………………………………………………………………………………………..84

5-2-آزمایشهای اندازه گیری قابلیت هضم………………………………………………………………………………………………….87

5-3 نتیجه گیری کلی…………………………………………………………………………………………………………………………….91

5-4 پیشنهادات……………………………………………………………………………………………………………………………………..91

منابع……………………………………………………………………………………………………………………………………………………92

 فهرست اشکال

شکل 4-1 نمودار مقایسه درصد پروتئین خام روش تجزیه تقریبی.. 56

شکل 4-2 نمودار مقایسه درصد عصاره اتری روش تجزیه تقریبی.. 56

شکل 4-3 -نمودار مقایسه درصد فیبر خام روش تجزیه تقریبی.. 57

شکل 4-4-نمودار مقایسه درصد خاکستر خام روش تجزیه تقریبی.. 58

شکل 4-5 -نمودار مقایسه درصد الیاف نامحلول در شوینده اسیدی روش تجزیه تقریبی.. 58

شکل 4-6 نمودار مقایسه درصد الیاف نامحلول در شوینده خنثی روش تجزیه تقریبی.. 59

شکل 4-7  نمودار مقایسه پروتئین خام روش NIRs. 61

شکل 4-8 نمودار مقایسه درصد خاکستر خام روش NIRs. 61

شکل 4-9 نمودار مقایسه درصد الیاف نامحلول در شوینده اسیدی روش NIRs. 62

شکل 4-10-نمودار مقایسه الیاف نامحلول در شوینده خنثی روش NIRs. 63

شکل 4-11-نمودار همبستگی نتایج پروتئین خام. 63

شکل 4-12- نمودار همبستگی نتایج خاکستر خام. 64

شکل 4-13-نمودار همبستگی نتایج الیاف نامحلول در شوینده اسیدی… 64

شکل 4-14 نمودار همبستگی نتایج الیاف نامحلول در شوینده خنثی.. 65

شکل 4-15 نمودار مقایسه گاز تولیدی در زمانهای مختلف انکوباسیون.. 67

شکل 4-16 نمودار تولید گاز بخش غیر محلول گونه ها در روش گاز تست…. 68

شکل 4-17 نمودار ثابت نرخ تولیدگاز در آزمون گاز تست…. 69

شکل 4-18 نمودار پتانسیل تولید گاز گونه ها در روش گاز تست…. 69

شکل 4-19 نمودار مقایسه قابلیت هضم ماده آلی گونه ها در روش گاز تست…. 70

شکل 4-20 نمودار مقایسه ماده خشک قابل هضم گونه ها در روش گاز تست…. 71

شکل 4-21 نمودار میزان SCFA( اسیدهای چرب زنجیره‌کوتاه ) در آزمون گاز تست…. 71

شکل 4-23 نمودار مقایسه انرژی متابولیسمی گونه ها در روش گاز تست…. 72

شکل 4-24 نمودار مقایسه میزان ماده آلی قابل هضم گونه ها در روش گاز تست…. 73

شکل 4-25 نمودار مقایسه ناپدید شدن ماده خشک گونه ها در روش کیسه نایلونی.. 75

شکل 4-26 نمودار مقایسه بخش محلول تجزیه پذیری ماده خشک….. 76

شکل 4-27 نمودار مقایسه بخش قابل تجزیه گونه ها در ناپدیدی ماده خشک….. 77

شکل 4-28 نمودار مقایسه نرخ ثابت تجزیه پذیری ماده خشک گونه ها 77

شکل 4-29 نمودار تجزیه پذیری موثر ماده خشک گونه ها 79

شکل 4-30 نمودار تجزیه پروتئین خام گونه ها در روش کیسه نایلونی.. 81

شکل 4-31 نمودار ضرایب تجزیه پذیریa پروتئین خام گونه‌ها در روش INSITU(درصدماده‌خشک). 83

شکل 4-32نمودار ضرایب تجزیه پذیریb پروتئین خام گونه‌ها در روش INSITU(درصدماده‌خشک). 83

شکل 4-34مقایسه پارامترهای تجزیه پذیری پروتئین گونه ها در روش IN SITU(درصدماده‌خشک). 85

شکل 4-35نمودار همبستگی نتایج گاز و تجزیه ماده خشک در کیسه نایلونی.. 86

شکل 4-36 نمودار همبستگی نتایج گاز و تجزیه پروتئین خام در کیسه نایلونی.. 87

شکل 4-37 نمودار همبستگی نتایج تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام در روش کیسه نایلونی.. 87

قبلا حساب کاربری ایجاد کرده اید؟
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
Loading...
enemad-logo