%34تخفیف

توسعه كشاورزي پايدار از طريق پايدارسازي درآمدهاي كشاورزي

تعداد 93صفحه در فایل word

توسعه كشاورزي پايدار از طريق پايدارسازي درآمدهاي كشاورزي

1-1    مقدمه

با رشد روز افزون جمعيت جهان و بالا رفتن سطح زندگی و تمایل به سمت مصرف بیشتر، نیاز به مواد غذایی در حال افزایش است. نقش و اهمیت بخش کشاورزی به عنوان مهمترین بخش در تامین مواد غذایی به خوبی روشن می‌باشد. تامین نیاز غذایی و سایر احتیاجات این جمعیت در حال رشد سریع، فقط از طریق افزایش تولید محصولات در واحد سطح و واحد زمان امکان‌پذیر خواهد بود و رسیدن به این هدف نیاز به مدیریت و برنامه ریزی دقیق دارد.

امروزه بخش کشاورزی به منظور پاسخ‏گویی به نیاز غذا برای جمعیت رو به رشد کره زمین و فراهم کردن مواد غذایی کافی و مناسب، به میزان زیادی وابسته به مصرف انرژی[1] می‏باشد. توجه به منابع طبیعی محدود و اثرات سوء ناشی از عدم استفاده نامناسب از منابع مختلف انرژی روی سلامتی انسان و محیط زیست، لزوم بررسی الگوهای مصرف انرژی را در بخش کشاورزی حیاتی ساخته است (هاتریلی[2] و همکاران 2005). با توجه به بحران انرژی و انتشار گازهای گلخانه‎ای ناشی از مصرف بی‏‏‏‏‏رویه سوخت‏های فسیلی تمام تلاش‏ها بر آن است که مصرف انرژی تا حد امکان کاهش یابد. بخش کشاورزی نیز از این موضوع مستثنی نیست. اکثر کشورهای پیشرفته و در حال توسعه، انرژی وارد شده در واحد سطح برای تولید محصولات مختلف کشاورزی را بررسی و با محاسبه شاخص کارایی انرژی سعی کرده‏اند سیستم کشاورزی خود را از نظر مصرف انرژی بهینه کنند (نصیری و همکاران، 1387) .. بخش کشاورزی هر چند در مقایسه با صنعت به لحاظ مصرف انرژی سهم کمتری در کل انرژی کشور دارد، ولی با اندکی تامل و دقت مشخص می‏شود که میزان انرژی‏های ورودی در آن بسیار بالا و چشمگیر بوده و به دلیل فراوانی و ارزان بودن نسبی انرژی در ایران متاسفانه توجه چندانی به استفاده بهینه از آن نمی‎شود (محمدیان‏صبور، 1386؛ قاسمی کردخیلی و همکاران، 1392).

نظر به اینکه بخش کشاورزی از یک طرف با محدودیت منابع تولید روبرو بوده و از سوی دیگر تامین کننده امنیت غذایی جمعیت در حال رشد می‏باشد، باید تعادل و توازنی بین جریان برداشت و بهره‏برداری از منابع تولید و مقدار تولید محصولات کشاورزی ایجاد شود. در واقع روند استفاده از منابع تولید باید به گونه‏ای باشد که علاوه بر رفع نیازهای غذایی نسل کنونی، امنیت غذایی نسل آینده نیز تهدید نشود. این مسئله مبنای آنچه را امروزه به آن کشاورزی پایدار گفته می‏شود، تشکیل می‏دهد.

افزایش انتشار گازهای گلخانه‏ای در جهان ناشی از مصرف بی‏رویه انواع مختلف حامل‏های انرژی است. این مسئله سبب بروز پیامدهای منفی برای محیط زیست از جمله گرمایش جهانی شده و اثرات زیست محیطی زیادی بر مناطق مختلف داشته است. آثار سوء این پدیده به ویژه در نواحی گرمسیر و نیمه گرمسیر، نظیر ایران نمود بیشتری دارد، مواردی چون گسترش نواحی بیابانی، افزایش نیاز به آب برای کشاورزی و افزونی برخی بیماری‏ها، از جمله پیامدهای زیست‏محیطی آن است (شاه‏حسینی، 1389). اکسیدهای‏گوگرد (SOx)،‏ اکسیدهای‏نیتروژن (NOx)،‏‏‏ مونواکسیدکربن ‏(CO)، ذرات‏معلق ‏(PM)،‏ هیدروکربن‏ها (HC) و دی‌اکسیدکربن (CO2) از جمله گازهای آلاینده و گلخانه‏ای هستند که در اثر فعالیت‏های بخش انرژی به‏ویژه احتراق سوخت‏های هیدروکربنی به جو راه می‏یابند. گازهای گلخانه‏ای مانند CO2 سبب بروز پدیده تغییر آب و هوا و گرمایش جهانی شده و از بعد جهانی حائز اهمیت می‏باشند. در صورتی که گازهای آلاینده‏ای مانند NOx، SOx و  COسبب بارش باران‏های اسیدی، بروز مخاطرات بهداشتی و سلامتی برای انسان و سایر موجودات گردیده و عمدتا از دیدگاه منطقه‏ای و ملی مورد توجه قرار می‏گیرند (بی‏نام، 1391).

کشاورزی بزرگترین و قدیمی‏ترین صنعت جهان است. تولید، فرآوری و توزیع مواد غذایی همگی محیط زیست را تغییر می‏دهند. به دلیل عظمت و وسعت این صنعت اثرات آن بر محیط زیست غیر قابل اجتناب بوده و می‏تواند جنبه‏های مثبت و یا منفی داشته باشد. برای مثال علف‌کش‏ها و آفت‏کش‏های جدید در کوتاه مدت انقلابی در کشاورزی بوجود آورده‏اند. اما در دوره‏های طولانی اثرات نامطلوب بر محیط زیست ثابت شده است. کشاورزی دارای اثرات اولیه و ثانویه بر محیط زیست بوده که اثرات اولیه آن تاثیراتی است که در محل کشاورزی به‏وقوع می‏پیوندد و اثرات ثانویه در محل صورت نگرفته بلکه توسط باد و جریان‏های سطحی یا زیرزمینی آب بر محیط وارد می‏گردد که اثرات کشاورزی شامل سه گروه محلی، منطقه‏ای و جهانی است. اثرات محلی در مکان‏هایی که کشاورزی انجام می‏گیرد، بوجود می‏آید و شامل فرسایش، از دست رفتن خاک و افزایش رسوبات در رودخانه‏های محلی می‏باشند. اثرات منطقه‏ای از ترکیبی عملیات کشاورزی در مناطق بزرگ ناشی می‏شود که شامل به‏وجود آمدن بیابان‏ها، آلودگی در مقیاس زیاد، افزایش رسوبات در رودخانه‏های اصلی و دهانه رودخانه‏ها و تغییرات در حاصلخیزی شیمیایی خاک‏ها در مناطق بزرگ می‏باشند. اثرات جهانی آنهایی‏اند که باعث تغییرات اقلیمی و نیز تغییرات وسیع بالقوه در چرخه‏های شیمیایی می‏گردند. مشکلات اصلی ناشی از کشاورزی در زمینه مسائل زیست‏محیطی شامل جنگل‏زدایی، کویرزدایی، فرسایش خاک، چرای مفرط، تخریب منابع آبی، تجمع فلزات سنگین، ترکیبات آلی سمی، آلودگی آب و رشد بیش از حد جلبک‏ها می‏باشند (پاینده،1380).

[1]. Energy

[2]. Hatrili

توسعه كشاورزي پايدار از طريق پايدارسازي درآمدهاي كشاورزي

فهرست مطالب

عنوان                                                                                                                              صفحه

             فصل اول: مقدمه و کلیات

1-1  مقدمه………………………………………………………………………………………………………………1

1-2  اهمیت شکر………………………………………………………………………………………………………..3

1-3  عملیات مختلف سیستم تولید شکر در استان خوزستان…………………………………………………………..4

1-4  اهمیت موضوع……………………………………………………………………………………………………. 8

1-5  فرضیه‌ها………………………………………………………………………………………………………….11

1-6  اهداف اصلی……………………………………………………………………………………………………...11

1-7  اهداف فرعی…………………………………………………………………………………………………….. 11

1-8  نوآوري……………………………………………………………………………………………………………11

فصل دوم: مروري بر پیشینه موضوع

2-1  مفاهیم و تعاریف…………………………………………………………………………………………………13

2-1-1 انرژی…………………………………………………………………………………………………………..13

2-1-2 ‌پیامدهای زیست‏محیطی تولید مزرعه‌ای نیشکر……………………………………………………………….13

2-2  فاکتور‌های زیست‌محیطی……………………………………………………………………………………….15

2-2-1 فاکتورهای آلوده‏کننده هوا…………………………………………………………………………………….16

2-2-2 گازهای گلخانه‏ای……………………………………………………………………………………………..18

2-2-3 ذرات…………………………………………………………………………………………………………..19

2-2-4 مطالعات انجام شده در زمینه‌ی مصرف انرژی در کشاورزی جهان…………………………………………..20

2-2-5 مطالعات انجام شده در زمینه مصرف انرژی درکشاورزی ایران……………………………………………….23

2-2-6 مطالعات انجام شده انرژی تولید نیشکر در جهان……………………………………………………………..26

2-2-7 مطالعات انجام شده انرژی تولید نیشکر در ایران……………………………………………………………..28

2-2-8 مطالعات زیست محیطی نیشکر در جهان…………………………………………………………………….30

2-2-9 مطالعات زیست محیطی در کشاورزی ایران………………………………………………………………….35

2-2-10 مطالعات زیست محیطی تولید نیشکر در ایران……………………………………………………………..35

فصل سوم: مواد و روش‌ها

2-3  موقعیت تحقیق…………………………………………………………………………………………………...37

2-4  روش جمع آوری اطلاعات………………………………………………………………………………………..37

2-4-1 مجموع انرژی‏های ورودی………………………………………………………………………………………38

2-4-2 آلوگی‏های زیست محیطی………………………………………………………………………………………45

فصل چهارم: نتایج

3-1  نتایج مجموعه انرژی‏های ورودی…………………………………………………………………………………50

3-1-1 انرژی مصرفی ماشین‏…………………………………………………………………………………………..50

3-1-2 انرژی سوخت مصرفی…………………………………………………………………………………………..51

3-1-3 انرژی برق……………………………………………………………………………………………………….53

3-1-4 انرژی غیرمستقیم مصرف شده جهت آبیاری……………………………………………………………………54

3-1-5 انرژی کود شیمیایی…………………………………………………………………………………………….55

3-1-6 انرژی سموم مصرفی……………………………………………………………………………………………56

3-1-7 انرژی قلمه نیشکر……………………………………………………………………………………………..57

3-1-8 انرژی نیروی انسانی………………………………………………………………………………………………..58

3-1-9 بودجه انرژی در طول دوره مورد بررسی………………………………………………………………………59

3-1-10 جریان انرژی خروجی از مزارع و صنعت……………………………………………………………………..62

3-1-11 نسبت انرژی…………………………………………………………………………………………………..63

3-1-12 بهره‏وری انرژی………………………………………………………………………………………………..64

3-1-13 خالص انرژی…………………………………………………………………………………………………..64

3-2 نتایج شاخص‏های آلودگی زیست محیطی مورد مطالعه……………………………………………………………65

3-2-1 آلودگی‏های ناشی از مصرف سوخت‏ها………………………………………………………………………….65

3-2-2 گازهای حاصل از آتش زدن  نیشکر…………………………………………………………………………….66

3-2-3 خطر آلودگی ناشی از مصرف کود………………………………………………………………………………67

3-2-4 آلودگی مصرف سموم…………………………………………………………………………………………..68

فصل پنجم: نتیجه‏گیری و پیشنهادات

نتیجه‏گیری…………………………………………………………………………………………………………….70

پیشنهادات……………………………………………………………………………………………………………..73

فصل ششم: منابع

منابع. 75

فهرست جداول

  عنوان                                                                                                                                   صفحه

جدول 3-1 انرژی غیر مستقیم ماشین‏ها (نگی، 1999)، واحد (MJ/ Kg) 41

جدول 3-2 انرژی ماشین (بخش صنعت، واحد کارون، سال 1391) 42

جدول 3-3 هم‏ارز نهاده‏های انرژی در تولید شکر. 44

جدول 3-4 میزان انتشار آلاینده‏های هوا و گازهای گلخانه‏ای سوخت‏ها (g/l) (سامی، 1389) 45

جدول 3-5 میزان انتشار آلاینده‏های هوا و گازهای گلخانه‏ای از برق (g/kw) (سامی، 1389) 45

جدول 3-6 میزان انتشار آلاینده‏های هوا از گاز طبیعی و مازوت (گرم بر مترمکعب سوخت مصرفی) 45

جدول 3-7 فاکتورانتشار CO2 و  CH4حاصل از سوزاندن نی نیشکر. 46

جدول 3-8 ضرایب انتشار مربوط به سوزاندن تراش نیشکر. 46

جدول 3-9 نیمه عمر (روز) و سمیت (mg/kg) سموم مصرفی (شیخی‏گرجان و همکاران، 1391) 48

جدول4-1 نتایج مقایسه میانگین انرژی ماشینی مصرفی دو واحد در دوره 4 ساله مورد بررسی براساس آزمون t جفت شده 50

جدول 4-2 نتایج مقایسه میانگین انرژی سوخت مصرفی بنزین، روغن، گازوییل در دوره 4 ساله براساس آزمون t جفت شده 52

جدول 4-3 انرژی سوخت مصرفی گاز طبیعی و مازوت در دوره 4 ساله مورد بررسی.. 52

جدول 4-4 نتایج مقایسه میانگین انرژی کل سوخت مصرفی دوره 4 ساله مورد بررسی براساس آزمون t جفت شده 53

جدول4-5 نتایج مقایسه میانگین انرژی برق مصرفی دوره 4 ساله مورد بررسی براساس آزمون t جفت شده 54

جدول 4-6 نتایج مقایسه میانگین انرژی غیر مستقیم آب مصرفی در دوره 4 ساله مورد بررسی براساس آزمون t جفت شده 54

جدول 4-7 نتایج مقایسه میانگین انرژی کود شیمیایی مصرفی در دوره 4 ساله مورد بررسی براساس آزمون t جفت شده 56

جدول 4-8 نتایج مقایسه میانگین انرژی سموم مصرفی در دوره 4 ساله مورد بررسی براساس آزمون t جفت شده 57

جدول 4-9 نتایج مقایسه میانگین انرژی قلمه مصرفی در دوره 4 ساله مورد بررسی براساس آزمون t جفت شده 57

جدول 4-10 نتایج مقایسه میانگین انرژی نیروی انسانی در دوره 4 ساله مورد بررسی براساس آزمون t جفت شده 59

جدول 4-11 نتایج مقایسه میانگین انرژی ورودی و سهم نهاده‏های انرژی طی دوره 4 ساله براساس آزمون t جفت شده 60

جدول 4-12 نتایج مقایسه میانگین انرژی خروجی نیشکر طی دوره 4 ساله براساس آزمون t جفت شده 63

جدول4-15 مقایسه میانگین آلودگی سوخت‏‏های مصرفی دو واحد در دوره 4ساله به روش آزمون t جفت شده 66

جدول 4-18 مقایسه میانگین گازهای گلخانه‏ای حاصل از آتش زدن گیاه نیشکر در دوره 4ساله به روش آزمون t جفت شده 67

جدول 4-16 مقایسه میانگین آلودگی مصرف کود دو واحد در دوره 4ساله به روش آزمون t جفت شده 68

جدول 4-17 مقایسه میانگین آلودگی مصرف سموم در دوره 4ساله به روش آزمون t جفت شده (کیلوگرم در روز در هکتار) 68

فهرست نمودار

عنوان                                                                                                                   صفحه

نمودار1-1 فرآیند تولید شکر در کشت و صنعت… 8

نمودار 4-1 انرژی ماشین دو واحد مورد مطالعه در دوره 4ساله. 51

نمودار 4-2 انرژی سوخت مصرفی دو واحد در دوره مورد بررسی.. 53

نمودار 4-4 انرژی مورد نیاز جهت آبیاری طی دوره 4 ساله در تولید شکر. 55

نمودار 4-6 انرژی قلمه مصرفی دو واحد مورد مطالعه در دوره 4 ساله. 58

نمودار 4-7 انرژی نیروی انسانی طی دوره 4 ساله. 59

نمودار 4-8 سهم هریک از نهاده‏ها در تولید شکر در واحدکارون (درصد) 61

نمودار4-9 سهم هریک از نهاده‏ها در تولید شکر در واحد میرزا کوچک‏خان (درصد) 62

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “توسعه كشاورزي پايدار از طريق پايدارسازي درآمدهاي كشاورزي”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قبلا حساب کاربری ایجاد کرده اید؟
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
Loading...
enemad-logo