-
مقدمه
با توجه به اینکه نزدیک به 70-60 درصد هزینه های مربوط به پرورش و نگهداری دام مرتبط با تغذیه میباشد، یکی از اقدامات مهم درکاهش هزینههای خوراک، استفاده از منابع موجود و شناخت مواد جدید و به کارگیری آن در جیره دام است. بخ1-1- مقدمه
با توجه به اینکه نزدیک به 70-60 درصد هزینه ¬های مربوط به پرورش و نگهداری دام مرتبط با تغذیه می¬باشد، یکی از اقدامات مهم درکاهش هزینه¬¬های خوراک، استفاده از منابع موجود و شناخت مواد جدید و به کارگیری آن در جیره دام است. بخش غربی از کوه¬های زاگرس بوسیله جنگل¬های بلوط پوشانده شده است و از مرز ترکیه تا استان فارس ادامه دارد که حدود 1600 کیلومتر است و طبق برآورد موجود، تنها در استان ايلام، ساليانه رقمي بالغ بر 300 هزار تن بلوط توليد مي¬شود. مي-توان به منظور كاهش هزينة تغذية دام¬ها، آن را در جيره به كار برد، ولي بكارگيري اين مادة غذايي به دليل وجود برخي از مواد ضدتغذیه¬ای از جمله تانن¬ها داراي محدوديت است و نمي¬توان همچون غلات، از آن در جيرة غذايي استفاده نمود (فیروز ، 2000).
پوست و برگ درخت بلوط دارای تانن، قند، اسید گالیک، اسید مالیک، کوئرستین ، موسیلاژ، پکتین، رزین و روغن است. تانن¬ها، پلی ¬فنل¬های گیاهی می¬باشند که با پروتئین¬ها و دیگر پلیمر¬هایی مانند سلولز، همی¬سلولز، پکتین و مواد معدنی مجموعه محکم ایجاد می¬کنند (مک سوئینی و همکاران ، 2001, ماکار ، 2003) که بستگی به نوع و طبیعت تانن¬ها در گیاه دارد (گتاچو و همکاران، 1998). تانن¬ها تركيبات سمي و ضد باکتری هستند كه واكنش آنها با پروتئين برگشت ناپذير است (اسكالبرت و همکاران، 1991 ). هر دو نوع تانن هيدروليز شونده و متراكم، به طور گسترده¬اي در طبيعت وجود دارند. تانن¬هاي قابل هيدروليز غالبا از برگ¬ها و ميوه¬ها استخراج شده و تانن¬هاي متراكم از پوست و مغز چوب استخراج مي¬شوند (دانش مسگران، 1388 ). كندسون (1980) براي اولين بار گزارش كرد كه اسيد تانيك به وسيله گونه¬اي از آسپرژيلوس نيجر كاهش مي¬يابد. لوئيس و استاركي (1969) گزارش كردند برخي قارچ¬هايي كه در خاك رشد مي¬كنند از تانن به عنوان تنها منبع كربن استفاده مي¬كنند. لوئيس و استاركي (1969) نیز گزارش كردند كه گالوتانن¬ها توسط باكتري¬هاي هوازي آكروموباكتر تخريب مي شوند. تانن ها ممكن است حاوي يك گروه ممانعت كننده سلولازي باشند كه در بسياري از گياهان كه به وسيله نشخواركنندگان مصرف مي شوند وجود دارد. رابينس و همكاران (1975). سرنوشت تانن خورده شده به نوع تانن بستگی دارد. بیشتر تانن ها با پروتئین بزاق و محتویات شکمبه تشکیل کمپلکس میدهند. مین و همکاران (2003) گزارش کردند در مورد ارتباط فیزیکی و شیمیایی بین تانن¬ های غیر قابل هیدرولیز با میکروب¬¬ها و پروتئین¬ها اطلاعات کمی در دست است که به علت ناتوانی در ارزیابی دقیق میزان تانن¬¬های غیرقابل هیدرولیز مصرفی می¬باشد. بنابراین واکنش بین تانن¬¬های غیرقابل هیدرولیز و باکتری¬ها به مطالعات بیشتر نیاز دارد. راول و همکاران (2003) در مطالعهای گزارش کردند که ترکیبات فنولی و تانن¬ها میتوانند به پروتئینهای داخلی بدن مانند آنزیم های دستگاه گوارش متصل شده و از فعالیت آنها جلوگیری کنند که این امر سبب کاهش قابلیت هضم پروتئین و سایر مواد مغذی مانند نشاسته میشود. آثار نامطلوب تانن و ترکیبات فنولی شامل افزایش دفع پروتئین، اسیدآمینه و املاح ضروری از بدن میباشد.
میکروبهای شکمبه قادرند تاننهای قابل هیدرولیز را تجزیه کنند و این خصوصیت احتمالاً در بین تمام نشخوارکنندگان وجود دارد. آنزیم تاناز باکتریهای شکمبه قادر به تجزیه اسید تانیک و تانن¬های طبیعی موجود در بلوط می¬باشد. فعالیت تاناز برای اولین بار در باکتری جدا شده از شکمبه بزی که از منابع غنی از تانن استفاده کرده بود به دست آمد (اسکن و بروکر ، 1995) که این آنزیم مربوط به گونه سلونوماناز رومینانتیوم میباشد (پل و همکاران، 2000).
هدف از انجام اين آزمایش بررسي تاثير تانن مغز بلوط بر فعاليت هضمي باكتری، قارچ و پروتوزوآی شكمبه بز نجدی و گوسفند عربي مي¬باشد. همچنين مقايسه مقاومت باكتری¬ها، قارچ¬ها و پروتوزوآی شكمبه دو نشخواركننده با مصرف تانن اين ماده خوراكي از ديگر اهداف آزمایش حاضر مي باشد.
ش غربی از کوههای زاگرس بوسیله جنگلهای بلوط پوشانده شده است و از مرز ترکیه تا استان فارس ادامه دارد که حدود 1600 کیلومتر است و طبق برآورد موجود، تنها در استان ايلام، ساليانه رقمي بالغ بر 300 هزار تن بلوط توليد ميشود. ميتوان به منظور كاهش هزينة تغذية دامها، آن را در جيره به كار برد، ولي بكارگيري اين مادة غذايي به دليل وجود برخي از مواد ضدتغذیهای از جمله تاننها داراي محدوديت است و نميتوان همچون غلات، از آن در جيرة غذايي استفاده نمود (فیروز[1]، 2000).
پوست و برگ درخت بلوط دارای تانن، قند، اسید گالیک، اسید مالیک، کوئرستین[2]، موسیلاژ، پکتین، رزین و روغن است. تاننها، پلی فنلهای گیاهی میباشند که با پروتئینها و دیگر پلیمرهایی مانند سلولز، همیسلولز، پکتین و مواد معدنی مجموعه محکم ایجاد میکنند (مک سوئینی و همکاران[3]، 2001, ماکار[4]، 2003) که بستگی به نوع و طبیعت تاننها در گیاه دارد (گتاچو[5] و همکاران، 1998). تاننها تركيبات سمي و ضد باکتری هستند كه واكنش آنها با پروتئين برگشت ناپذير است (اسكالبرت[6] و همکاران، 1991 ). هر دو نوع تانن هيدروليز شونده و متراكم، به طور گستردهاي در طبيعت وجود دارند. تاننهاي قابل هيدروليز غالبا از برگها و ميوهها استخراج شده و تاننهاي متراكم از پوست و مغز چوب استخراج ميشوند (دانش مسگران، 1388 ). كندسون[7] (1980) براي اولين بار گزارش كرد كه اسيد تانيك به وسيله گونهاي از آسپرژيلوس نيجر[8] كاهش مييابد. لوئيس و استاركي[9](1969) گزارش كردند برخي قارچهايي كه در خاك رشد ميكنند از تانن به عنوان تنها منبع كربن استفاده ميكنند. لوئيس و استاركي (1969) نیز گزارش كردند كه گالوتاننها توسط باكتريهاي هوازي آكروموباكتر [10] تخريب مي شوند. تانن ها ممكن است حاوي يك گروه ممانعت كننده سلولازي باشند كه در بسياري از گياهان كه به وسيله نشخواركنندگان مصرف مي شوند وجود دارد. رابينس[11] و همكاران (1975). سرنوشت تانن خورده شده به نوع تانن بستگی دارد. بیشتر تانن ها با پروتئین بزاق و محتویات شکمبه تشکیل کمپلکس میدهند. مین و همکاران[12] (2003) گزارش کردند در مورد ارتباط فیزیکی و شیمیایی بین تانن های غیر قابل هیدرولیز با میکروبها و پروتئینها اطلاعات کمی در دست است که به علت ناتوانی در ارزیابی دقیق میزان تاننهای غیرقابل هیدرولیز مصرفی میباشد. بنابراین واکنش بین تاننهای غیرقابل هیدرولیز و باکتریها به مطالعات بیشتر نیاز دارد. راول و همکاران[13] (2003) در مطالعهای گزارش کردند که ترکیبات فنولی و تاننها میتوانند به پروتئینهای داخلی بدن مانند آنزیم های دستگاه گوارش متصل شده و از فعالیت آنها جلوگیری کنند که این امر سبب کاهش قابلیت هضم پروتئین و سایر مواد مغذی مانند نشاسته میشود. آثار نامطلوب تانن و ترکیبات فنولی شامل افزایش دفع پروتئین، اسیدآمینه و املاح ضروری از بدن میباشد.
میکروبهای شکمبه قادرند تاننهای قابل هیدرولیز را تجزیه کنند و این خصوصیت احتمالاً در بین تمام نشخوارکنندگان وجود دارد. آنزیم تاناز باکتریهای شکمبه قادر به تجزیه اسید تانیک و تاننهای طبیعی موجود در بلوط میباشد. فعالیت تاناز برای اولین بار در باکتری جدا شده از شکمبه بزی که از منابع غنی از تانن استفاده کرده بود به دست آمد (اسکن و بروکر[14]، 1995) که این آنزیم مربوط به گونه سلونوماناز رومینانتیوم[15] میباشد (پل [16]و همکاران، 2000).
هدف از انجام اين آزمایش بررسي تاثير تانن مغز بلوط بر فعاليت هضمي باكتری، قارچ و پروتوزوآی شكمبه بز نجدی و گوسفند عربي ميباشد. همچنين مقايسه مقاومت باكتریها، قارچها و پروتوزوآی شكمبه دو نشخواركننده با مصرف تانن اين ماده خوراكي از ديگر اهداف آزمایش حاضر مي باشد.
[1] .Firouz 2. Quercine 3. Mcsweeney
-
Aspergillus niger 2 .Lewis and starky 3.Achromobacter
-
Rabins 5. Min 6. Rawl
-
Brooker 8. Selenomunas ruminatium 9.Pell
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.