%36تخفیف

منابع کسب دانش تغذیه‌ای دانش‌آموزان پایه چهارم ابتدایی بر اساس مدل ویسکانسین با تأکید بر نقش برنامه‌های درسی

تعداد130صفحه در فایل word

کارشناسی ارشد در رشته علوم تربیتی (گرایش برنامه‌ریزی درسی)

منابع کسب دانش تغذیه‌ای دانش‌آموزان پایه چهارم ابتدایی بر اساس مدل ویسکانسین با تأکید بر نقش برنامه‌های درسی

چکیده

زمینه و هدف: عادات و الگوهای تغذیه‌ای در سنین کودکی و نوجوانی شکل گرفته و رفتارهای صحیح تغذیه‌ای در این دوران بر تندرستی سال‌های بعد تأثیر می‌گذارد. بنابراین افزایش آگاهی تغذیه‌ای دانش‌ آموزان از طریق آموزش تغذیه ضروری است. این آموزش‌ها می‌تواند از طریق مدارس و بر اساس استاندارد های خاصی تنظیم گردد. لذا این مطالعه با هدف منابع کسب دانش تغذیه‌ای دانش‌آموزان پایه چهارم ابتدایی بر اساس مدل ویسکانسین با تأکید بر نقش برنامه‌های درسی انجام شده است.

روش بررسی: این مطالعه توصیفی-پیمایشی، بر روی 374 نفر از دانش‌آموزان پایه چهارم مقطع ابتدایی شهر بیرجند در سال تحصیلی 94-1393 که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 40 سوال در 2 بخش بود که بر اساس مدل ویسکانسین تهیه شده است و دارای 5 مؤلفه شامل سلامت غذایی، تامین انرژی و رشد، ارتقای­سطح سلامت، تنوع غذایی و دسته­بندی غذایی می‌باشد. پایایی این پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 88/0 به دست آمد.

یافتهها: نتایج نشان داد که بیشترین منبع کسب دانش در زمینه تغذیه و ابعاد آن راهنمایی خانواده می‌باشد و استفاده از کتاب­های درسی، رسانه­ها و راهنمایی معلم به ترتیب اولویت­های بعدی دانش­آموزان در زمینه تغذیه بودند. کسب دانش در زمینه تغذیه و ابعاد آن از طریق کتب درسی بیشترین میزان استفاده در زمینه سلامت غذایی دارد و بیشترین میزان استفاده کسب دانش از طریق آموزش معلمان در زمینه تغذیه و ابعاد آن در زمینه دسته­بندی غذایی می‌باشد.

نتیجهگیری: با توجه به نقش کمرنگ مدرسه و به ویژه معلم، می‌توان با گذاشتن کلاس­های فوق برنامه و یا آموزش تغذیه، دانش‌آموزان و والدین آن‌ها را در مورد عادت‌های غذایی خوب و ارائه انتخاب‌های غذایی سالم، آگاه نمود.

کلیدواژهها: برنامه‌های درسی، آگاهي تغذيه‌اي، مدل ویسکانسین، مقطع چهارم ابتدایی

 

 

 

 

فصل اول: کلیات پژوهش

1-1 مقدمه………………………………….. 2

1-2 بیان مسأله……………………………… 4

1-3 اهمیت و ضرورت پژوهش……………………… 7

1-4 اهداف پژوهش…………………………….. 9

1-4-1 اهداف کلی…………………………….. 9

1-4-2 اهداف جزئی……………………………. 10

1-5 سؤالات پژوهش…………………………….. 10

1-6 تعریف متغیر…………………………….. 11

فصل دوم: مبانی نظری و پیشینه پژوهش

2-1 مبانی نظری پژوهش………………………… 13

2-1-1 تغذیه………………………………… 13

2-1-2 هرم غذايي…………………………….. 14

2-1-3 گروه‌های غذایی…………………………. 15

2-1-4 الگوهای غذایی…………………………. 18

2-1-5 الگوهاي غذايي غالب در ايران…………….. 18

2-1-6 فوايد ارزيابي الگوهاي غذايي…………….. 20

2-1-7 نيازهاي تغذيه‌‌اي در سنين دبستان………….. 22

2-1-8 رفتارهاي تغذيه‌اي نامطلوب در كودكان سنين مدرسه 25

2-1-9 آموزش تغذیه…………………………… 27

2-1-10 مفاهیم آموزش تغذیه نوجوانان……………. 29

2-1-11 مدل یادگیری تجربی…………………….. 32

2-1-12 سازماندهی معیارها…………………….. 32

2-1-13 معیارهای آکادمیک مدل ویسکانسین برای آموزش تغذیه   33

2-1-14 استانداردهای آموزش تغذیه ویسکانسین……… 38

2-1-15 هدف استانداردهای آموزشی تغذیه ویسکانسین…. 39

2-1-16 استفاده از استانداردهای آموزش تغذیه ویسکانسین 39

2-1-17 تعریف برنامه آموزشی در ارتباط با استانداردها 40

2-1-18 به کارگیری استانداردهای آموزش تغذیه در برنامه آموزشی  40

2-1-19 آموزش تغذیه و سیاست‌های تندرستی حوزه مدرسه.. 41

2-1-20 آموزش تغذیه خارج از ایام مدرسه…………. 41

2-1-21 آموزش تغذیه با کیفیت………………….. 42

2-1-22 منابع کسب دانش تغذیه‌ای………………… 42

2-2 پیشینه پژوهش……………………………. 43

فصل سوم: روش پژوهش

مقدمه…………………………………….. 49

3-1 روش پژوهش………………………………. 49

3-2 جامعه آماری…………………………….. 49

3-3 نمونه و روش نمونه‌گیری……………………. 49

3-4 ابزار گردآوری داده‌ها…………………….. 49

3-5 روش تجزیه و تحلیل داده‌ها…………………. 50

 

فصل چهارم: یافتههای پژوهش

4-1 مقدمه…………………………………. 52

4-2 اطلاعات دموگرافیگ………………………… 52

4-3 شاخص‌های توصیفی………………………….. 53

4-4 تحلیل‌های آمار استنباطی………………….. 56

4-5 یافته­های جانبی…………………………. 61

فصل پنجم: بحث و نتیجه‌گیری

مقدمه…………………………………….. 67

5-1 خلاصه یافته‌های توصیفی پژوهش……………….. 67

5-2 خلاصه نتایج سوالات پژوهش…………………… 67

5-3 خلاصه یافته­های جانبی……………………… 72

5-4 پیشنهادات کاربردی………………………. 73

5-5 پیشنهادات پژوهشی……………………….. 74

5-6 محدودیت‌های پژوهش……………………….. 75

منابع…………………………………….. 76

ضمائم…………………………………….. 84

فهرست جداول

عنوان                                                                                        صفحه

جدول 2-1: نظریه رشد شناختی…………………… 29

جدول 2-2: مرحله پیش عملیاتی………………….. 30

جدول 2-3: مرحله عملیات عینی………………….. 31

جدول 2-4: مرحله عملیات رسمی………………….. 31

جدول 4-1: فراوانی و درصد فراوانی نمونه‌ها بر حسب جنسیت    52

جدول 4-2: شاخص­های توصیفی میزان دانش تغذیه و ابعاد آن 53

جدول 4-3: فراوانی و درصد فراوانی میزان دانش……. 55

جدول 4-4: آزمون خی دو بررسی تفاوت بین منابع……. 56

جدول 4-5: فراوانی و درصد فراوانی منبع کسب دانش در زمینه تغذیه و ابعاد آن………………………………….. 57

جدول 4-6: فراوانی و درصد فراوانی کسب دانش از طریق کتب درسی در زمینه ابعاد تغذیه………………………….. 59

جدول 4-7: فراوانی و درصد فراوانی کسب دانش از طریق آموزش معلمان در زمینه ابعاد تغذیه………………………….. 60

جدول 4-8: شاخص­های توصیفی میزان دانش تغذیه و ابعاد آن به تفکیک جنسیت…………………………………………. 61

جدول 4-9: آزمون t مستقل میزان دانش تغذیه بر حسب جنسیت    62

جدول 4-10: آزمون خی­دو تفاوت بین منابع کسب دانش در بین دختران و پسران…………………………………………. 63

جدول 4-11: فراوانی و درصد فراوانی منبع کسب دانش در زمینه تغذیه و ابعاد آن به تفکیک جنسیت…………………….. 64

فهرست اشکال و نمودارها

عنوان                                                                                        صفحه

شکل 2-1: مدل یادگیری تجربی…………………… 32

نمودار 4-1: درصد فراوانی نمونه‌ها بر حسب جنسیت….. 53

نمودار 4-2: میانگین و فاصله اطمینان 95 درصد تغذیه و ابعاد آن 54

نمودار 4-3: فراوانی منبع کسب دانش در زمینه تغذیه.. 58

نمودار 4-4: درصد فراوانی منبع کسب دانش از طریق کتب درسی در زمینه تغذیه…………………………………….. 59

نمودار 4-5: درصد فراوانی منبع کسب دانش از طریق راهنمایی معلم در زمینه تغذیه……………………………….. 60

نمودار 4-6: میانگین دانش تغذیه و ابعاد آن به تفکیک جنسیت 63

قبلا حساب کاربری ایجاد کرده اید؟
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
Loading...
enemad-logo