%46تخفیف

تحلیل عوامل موثر بر افزایش قیمت مواد غذایی در ایران

تعداد90 صفحه در فایل word

گروه اقتصاد کشاورزی

کارشناسی ارشد در رشته اقتصاد کشاورزی

تحلیل عوامل موثر بر افزایش قیمت مواد غذایی در ایران

کلید واژه­ها: تورم موادغذایی، حجم نقدینگی، نرخ ارز واقعی، ارزش افزوده بخش کشاورزی، آزمون برونزایی ضعیف، آزمون همجمعی یوهانسن، مدل تصحیح خطای برداری شرطی(CPVECM).

چکیده:

تورم معضل اقتصادی مهمی در کشورهای در حال توسعه چون ایران است و مردم به خوبی تأثیر منفی تورم را بر رفاه اقتصادی و کاهش قدرت خرید خود لمس می­کنند و خواستار مهار قیمت­ها و ثبات درآمد واقعی خود هستند. از طرفی بدلیل ارتباط تنگاتنگ تورم با زندگی افراد جامعه، علاوه بر آثار اقتصادی، در عصر حاضر، ابعاد اجتماعی و سیاسی گسترده­ای نیز پیدا کرده است؛ خصوصاً تورم مواد غذایی، چرا که نیاز انسان به غذا یک نیاز دائمی و فیزیولوژیک می­باشد. لذا بحث امنیت غذایی همواره مطرح بوده و متغیر قیمت مواد غذایی به عنوان یک متغیر کلیدی و اثرگذار بر عرضه و تقاضا برای مواد غذایی و محصولات کشاورزی مورد توجه سیاست­گذاران می­باشد. از این رو با توجه به اهمیت موضوع تورم موادغذایی و مباحث امنیت غذایی، هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر  افزایش قیمت غذا بوده و در این راستا متغیرهای پولی و مالی از جمله حجم نقدینگی، نرخ واقعی ارز، نرخ سود بانکی، سطح دستمزدهای کشاورزی، درجه آزادی تجاری و ارزش افزوده بخش کشاورزی در تحلیل بکار گرفته شده­اند. نرخ تورم نیز بر اساس تغییر در شاخص قیمت مصرف­کننده (CPI) مدنظر قرار گرفت. داده­های موردنیاز در این تحقیق بصورت داده­های سری زمانی بین سال­های90-1357 جمع­آوری شده است. در این مطالعه از تکنیک­های سری­زمانی مانند مدل خودتوضیح برداری ((VAR، مدل تصحیح خطای برداری (CPVECM) و آزمون همجمعی یوهانسن استفاده گردید. نتایج آزمون­های ریشه واحدADF و DF-GLSنشان داد، سری­های زمانی موردنظر جمعی از درجه یک می­باشند.  نتایج آزمون همجمعی یوهانسن نیز مبین یک رابطه همجمعی بلندمدت بین متغیر قیمت موادغذایی و سایر متغیرهای مدل می­باشد.نتایج برآورد رابطه تعادلی بلندمدت مؤید آن است که قیمت موادغذایی باحجم نقدینگی و نرخ واقعی ارز رابطه مثبت و معنی­دار و با ارزش افزوده بخش کشاورزی و درجه آزادی تجاری رابطه منفی و معنی­داری دارد. بیشترین کشش­پذیری بلندمدت مربوط به متغیر ارزش افزوده و کمترین آن مربوط به متغیر درجه آزادی تجاری است، بطوریکه یک درصد افزایش در مقدار ارزش افزوده کشاورزی سطح قیمت مواد­غذایی را در یک دوره بلندمدت به میزان 63/43 درصد کاهش می­دهد. بعد از ارزش افزوده متغیر نرخ ارز واقعی بیشترین اثرگذاری را بر سطح قیمت موادغذایی در بلندمدت دارد. پس از انجام آزمون برونزایی ضعیف یافته­های تحقیق مؤید آن است که سه متغیر حجم نقدینگی، درجه آزادی تجاری و ارزش افزوده برونزای ضعیف مدل هستند بنابراین مدل CPVECM برآورد گردید که نتایج حاصله بیانگر آن است که در کوتاه­مدت تورم موادغذایی با تورم دوره­های قبل و با متغیر نرخ رشد ارزواقعی رابطه مثبت و با ارزش افزوده کشاورزی رابطه منفی و معنی­داری دارد. از طرفی متغیرهای حجم نقدینگی و درجه آزادی در کوتاه­مدت اثری بر تورم موادغذایی ندارد.همچنین ضریب ect-1 نشان­دهنده سرعت تعدیل نسبتا زیاد به سمت تعادل بلندمدت است.پیشنهاد می­شود کهسیاست­های پولی و مالی درازمدت بوده و پایداری نسبی داشته باشند.

 

عنوان………………………………………………………………………………………………………………………………………………….صفحه           

فصل اول- کلیات

1-1- بیان مسئله………………………………………………………………………………………………………………………………………2

1-2- ضرورت انجام تحقیق…………………………………………………………………………………………………………………….. 5

1-3- اهداف تحقیق………………………………………………………………………………………………………………………………… 7

1-4- فرضیات تحقیق…………………………………………………………………………………………………………………………….. 8

1-5- سازماندهی تحقیق…………………………………………………………………………………………………………………………. 8

فصل دوم- مبانی نظری و پیشینه­ی تحقیق

2-1- مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………………………. 10

2-2- مبانی نظری…………………………………………………………………………………………………………………………………. 10

    2-2-1- نظریه پولی و تورم……………………………………………………………………………………………………………….. 11

   2-2-2- نظریه تورم فشار تقاضا………………………………………………………………………………………………………….. 13

   2-2-3- نظریه تورم فشار هزینه………………………………………………………………………………………………………….. 14

   2-2-4- تورم وارداتی……………………………………………………………………………………………………………………….. 15

   2-2-5- تورم ساختاری…………………………………………………………………………………………………………………….. 16

2-3- پیشینه تحقیق……………………………………………………………………………………………………………………………… 16

2-3-1- مطالعات داخلی………………………………………………………………………………………………………………….. 17

   2-3-2- مطالعات خارجی………………………………………………………………………………………………………………… 19

2-4- جمع­بندی ………………………………………………………………………………………………………………………………… 22

فصل سوم- مواد و روش­ها

3-1- مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………………….. 24

3-2- ایستایی…………………………………………………………………………………………………………………………………….. 24

   3-2-1- آزمون دیکی فولر تعمیم یافته (ADF)………………………………………………………………………………….. 25

      3-2-1-1- انتخاب طول وقفه بهینه برای آزمون ADF…………………………………………………………………….. 26

   3-2-2- آزمون ریشه واحد حداقل مربعات تعمیم یافته دیکی فولر (DF-GLS)……………………………………. 27

   3-2-3- آزمون ریشه واحد زیوت-اندریوز (Ziot-Andrews)…………………………………………………………… 28

3-3- مدل خودتوضیح برداری)(VAR………………………………………………………………………………………………. 30

3-4- همجمعی…………………………………………………………………………………………………………………………………. 32

   3-4-1- آزمون همجمعی یوهانسن…………………………………………………………………………………………………… 32

3-5- آزمون اعمال قید بر بردار همجمعی (آزمون فوق شناسا) ………………………………………………………………. 36

3-6- الگوی تصحیح خطای برداری (VECM)……………………………………………………………………………………. 36

3-7- مدل PVECM………………………………………………………………………………………………………………………… 37

3-8- آزمونبرونزاییضعیف………………………………………………………………………………………………………………. 38

3-9- مدل Conditional PVECM……………………………………………………………………………………………………. 39

3-10- الگوی تجربی تحقیق……………………………………………………………………………………………………………….. 39

3-11- آمار و اطلاعات مورد نیاز…………………………………………………………………………………………………………. 43

فصل چهارم- نتایج و بحث

4-1- مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………………….. 45

4-2- تحلیل نتایج توصیفی………………………………………………………………………………………………………………….. 45

   4-2-1- ارزش افزوده بخش کشاورزی ……………………………………………………………………………………………. 46

   4-2-2- حجم نقدینگی …………………………………………………………………………………………………………………. 47

   4-2-3- صادرات و واردات موادغذایی …………………………………………………………………………………………… 48

   4-2-4- درجه آزادی تجاری کشور ……………………………………………………………………………………………….. 48

   4-2-5- نرخ ارز واقعی …………………………………………………………………………………………………………………  49

   4-2-6- دستمزد نیروی کار در بخش کشاورزی ………………………………………………………………………………  50

   4-2-7- نرخ سود تسهیلات بانکی ………………………………………………………………………………………………… 51

4-3- نتایج استنباطی………………………………………………………………………………………………………………………….. 52

4-3-1- نتایج بررسی ایستایی متغیرها……………………………………………………………………………………………….  52

 4-3-2- نتایج آزمون همجمعی یوهانسن…………………………………………………………………………………………….52

   4-3-3- نتایج آزمون برونزایی ضعیف………………………………………………………………………………………………… 58

   4-3-4- نتایج برآورد مدل CPVECM……………………………………………………………………………………………….. 59

فصل پنجم- نتیجه­گیری و پیشنهادها

5-1- مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………………. 62

5-2- نتیجه­گیری…………………………………………………………………………………………………………………………….. 62

5-3- پیشنهادها………………………………………………………………………………………………………………………………. 65

منابع و مأخذ………………………………………………………………………………………………………………………………….. 67

 

فهرست نمودار­ها

نمودار1-1- روند افزایش شاخص قیمت موادغذایی و تورم کل طی دوره 90-1357……………………………… 4

نمودار 2-1- نمودار تورم فشار تقاضا……………………………………………………………………………………………….. 14

نمودار 2-2- نمودار تورم مبتنی بر فشار هزینه­ها………………………………………………………………………………… 15

نمودار 4-1- روند تغییرات ارزش افزوده بخش کشاورزی در ایران طی دوره 90-1357………………………… 46

نمودار 4-2- روند تغییرات حجم نقدینگی در ایران طی دوره 90-1357 …………………………………………….. 47

نمودار 4-3- روند تغییرات حجم صادرات و واردات موادغذایی طی دوره 90-1357……………………………. 48

نمودار 4-4- روند تغییرات درجه آزادی تجاری طی سال­های 90-1357……………………………………………….. 48

نمودار 4-5- روند تغییرات نرخ ارز واقعی طی سال­های 90-1357……………………………………………………….. 49

نمودار4-6- روند تغییرات دستمزدهای نیروی کار در بخش کشاورزی طی دوره 90-1357…………………….. 50

نمودار4-7- روند تغییرات نرخ سود تسهیلات بانکی طی دوره 90-1357 …………………………………………….. 50

نمودار 4-8- نتیجه آزمون پایداری ضرایب مدل یوهانسن……………………………………………………………………..  56

 

 

فهرست جداول

جدول 4-1-خصوصیات آماری متغیرهای مورد بررسی برای دوره زمانی 90-1357……………………………………..45

جدول 4-2- نتایج آزمون دیکی فولر تعمیم یافته (ADF)و DF-GLS برای بررسی ایستایی متغیرها………………..53

جدول 4-3-تعیین تعداد طول وقفه بهینه………………………………………………………………………………………………….. 54

جدول 4-4- نتایج آزمون همجمعی یوهانسن……………………………………………………………………………………………..54

جدول 4-5- نتایج آزمون فوق شناسا ………………………………………………………………………………………………………. 56

جدول 4-6- نتیجه آزمون برونزایی ضیف…………………………………………………………………………………………………  59

جدول 4-7- نتایج حاصل از برآورد مدل CPVECM به روش SLS…………………………………………………………… 60

قبلا حساب کاربری ایجاد کرده اید؟
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
Loading...
enemad-logo