%46تخفیف

بررسی تنوع ژنتیکی و بیوشیمیایی ژرم پلاسم‌ رازیانه استان کرمان وچند شهرایران با استفاده از مارکر مولکولیRAPDوکروماتوگرافی گازی

 

 

تعداد87 صفحه در فایل word

کارشناسی ارشد

رشته مهندسی بیوتکنولوژی

 

بررسی تنوع ژنتیکی و بیوشیمیایی ژرم پلاسم‌ رازیانه استان کرمان وچند شهرایران با استفاده از مارکر مولکولیRAPDوکروماتوگرافی گازی

رازیانه به عنوان گیاه دارویی مورد استفاده در طب سنتی و نیز گیاه دارویی موثر در فارماکوپه های معتبر جهان به ثبت رسیده است.در این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و بیوشیمیایی اکوتیپ های رازیانه استان کرمان و چند شهر مختلف ایران ،20 اکوتیپ جمع آوری گردید.از 14 آغازگر RAPD جهت انجام PCRوتکثیرقطعات DNAاستفاده شد.جهت استخراج DNA از روش CTABاستفاده شد.پس از انجام الکتروفورز 126 باند شناسایی شد که در محدوده 250 تا2600 جفت باز قرار داشتند. از این تعداد ، 111 باند (88 %) چندشکلی نشان دادند. دندروگرام  حاصل از تجزیه کلاستر براساس ضریب تشابه دایس وبه روشUPGMAرسم شد .براین اساس اکوتیپ ها در پنج گروه دسته بندی شدند.نتایج حاصل از گروه بندی خوشه ای تا حدی ارتباط بین تنوع مولکولی و تنوع جغرافیایی را نشان داده است به طوریکه نمونه های جمع آوری شده از مناطق نزدیکتر به هم ، در برخی موارد در گروه ها یا زیرگروه  های یکسان قرار گرفتند ، از طرف دیگر برخی از نمونه هایی که در یک زیرگروه قرار گرفته بودند از مناطق جغرافیایی متفاوتی بودند که می تواند به دلیل تشابه شرایط اقلیمی یا تبادل مواد بین این مناطق بوده باشد.با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی بر روی داده های حاصل ازRAPD یک پلات دو بعدی و یک پلات سه بعدی حاصل شد و همچنین سه مولفه اصلی که بیشترین سهم را در ایجاد تنوع موجود داشته اند،مشخص شد.براساس نتایج بدست آمده از روش تجزیه کلاستر،از هر گروه یک نمونه برای تعیین ترکیبات اسانس به عنوان نماینده گروه انتخاب شد.نتایج بررسی ترکیبات اسانس با دستگاه GC-MS نشان داد که بیشترین مقدار لیمونن مربوط به اکوتیپ زاهدان، بیشترین مقدار فنچون متعلق به اکوتیپ راور، بیشترین مقدار ترانس آنتول متعلق یه اکوتیپ گوغر و بیشترین مقدار متیل چاویکول متعلق به اکوتیپ زاهدان است.

 

کلمات کلیدی : رازیانه ، تنوع ژنتیکی ، نشانگرهای مولکولی RAPD

 

 

فهرست مطالب

عنوان                                                 شماره صفحه

فصل اول: مقدمه و کلیات

تاریخچه استفاده از گیاهان دارویی در ایران وجهان….. 2

مقدمه…………………………………. 3

فصل دوم : مروری بر منابع

2-1 معرفی رازیانه………………………. 8

2-1-1 گیاهشناسی رازیانه…………………. 8

2-1-2 پراکنش…………………………… 8

2-1-3  نیازهای اکولوژیکی………………… 9

2-1-4 فنولوژی………………………….. 9

2-1-5 خواص و کاربرد دارویی رازیانه………. 10

2-1-5-1 خواص دیگر رازیانه………………. 10

2-2 ترکیبات اسانس رازیانه………………. 11

2-2-1 آنتول…………………………… 12

2-2-2 لیمونن………………………….. 12

2-2-3 اوسیمن………………………….. 13

2-2-4 میرسن…………………………… 13

2-2-5 آلفاپینن………………………… 13

2-2-6 فنچون…………………………… 13

2-3 تنوع ژنتیکی و ضرورت شناخت آن………… 14

2-3-1 روش های  برآورد تنوع ژنتیکی……….. 15

2-3-1-1 برآورد تنوع ژنتیکی با استفاده از نشانگرهای DNA  16

2-4 نشانگرها………………………….. 17

2-4-1 نشانگرهای مورفولوژیکی…………….. 18

2-4-2 نشانگرهای پروتئینی……………….. 18

2-4-3 نشانگرهای مولکولی DNAو RNA………… 18

2-4-3-1 نشانگرهای DNAغیرمبتنی بر PCR…….. 19

2-4-3-2 نشانگرهای DNAمبتنی بر PCR……….. 19

2-5 نشانگر RAPD……………………….. 20

2-6 اسانس ها و کاربردها………………… 21

2-6-1 اسانس…………………………… 21

2-6-2 کاربرد اسانس…………………….. 22

2-6-3 اثرات اسانس بر بدن……………….. 23

2-6-4 استخراج اسانس……………………. 23

2-6-5 شناسایی ترکیبات موجود در اسانس…….. 24

2-6-6 انواع روش های جداسازی…………….. 24

2-6-6-1  کروماتوگرافی گازی……………… 24

2-6-6-2 اجزا تشکیل دهنده دستگاه گروماتوگرافی 25

2-6-7 طیف سنج جرمی…………………………………………………………………………………………26

2-7 تحقیقات انجام شده روی رازیانه……….. 28

2-7-1 تحقیقات انجام شده دیگر در خانواده چتریان با استفاده از تکنیک RAPD…………………………………. 29

2-7-2 تحقیقات انجام شده روی اسانس رازیانه… 31

فصل سوم : مواد وروش ها

3-1 بررسی تنوع ژنتیکی اکوتیپ های رازیانه با استفاده از مارکر RAPD 34

3-1-1 جمع آوری نمونه…………………… 34

3-1-2 کاشت بذور……………………….. 34

3-1-3 روش استخراج و خالص سازی DNA……….. 34

3-1-4 تعیین کمیت و کیفیت نمونه های DNA…… 35

3-1-4-1 الکتروفورز ژل آگارز…………….. 35

3-1-4-2 اسپکتروفتومتر………………….. 35

3-1-5 دستورالعمل RAPD-PCR……………….. 37

3-1-5-1 برنامه دمایی RAPD-PCR……………. 37

3-1-6 آغازگرها………………………… 38

3-1-7 الکتروفورز………………………. 40

3-1-7-1 تهیه بافر TBE…………………… 40

3-1-7-2 تهیه ژل آگارز………………….. 40

3-1-8 آنالیز داده های مربوط به RAPD……… 41

3-1-9 تجزیه به مولفه های اصلی…………… 41

3-2 مطالعه و بررسی ترکیبات اسانس رازیانه  با استفاده از گازکروماتوگرافی- جرمی

3-2-1 استخراج اسانس……………………. 42

3-2-2 آنالیز اسانس گیاه ……………….. 42

3-2-3 کروماتوگرافی گازی در شناسایی ترکیبات اسانس با استفاده از اندیس کواتس………………………………… 43

3-2-4 تفکیک اجزای اسانس………………… 45

3-2-5 شناسایی اجزای اسانس………………. 45

فصل چهارم : نتایج و بحث

4-1 نتایج حاصل از پرایمرها……………… 47

4-2 آنالیز داده ها…………………….. 48

4-3 تجزیه به مولفه های اصلی…………….. 49

4-4 بحث………………………………. 52

4-4-1 شرح زیرکلاس ها……………………. 53

4-5 آنالیز داده های حاصل از کارتوگرام……. 54

پیشنهادات…………………………….. 65

ضمائم………………………………… 66

منابع………………………………… 74

چکیده انگلیسی…………………………. 80

قبلا حساب کاربری ایجاد کرده اید؟
گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟
Loading...
enemad-logo