فهرست
عنوان …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. صفحه
فصل اول ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 3
مقدمه ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 3
بیانمسئلهوضرورتاجرای تحقیق……………………………………………………………………………………………………………….. 3
1-1-1شبدر برسیم…………………………………………………………………………………………………………………………………….. 3
1-1-2جوانهزنی و تنش شوری……………………………………………………………………………………………………………… 4
1-1-3پرایمینگ سالسیلیکاسید و اثرات آن بر جوانهزنی……………………………………………………………………….. 5
1-2هدف تحقیق……………………………………………………………………………………………………………………………………………… 6
1-3فرضیهها……………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 6
فصل دوم …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 9
کلیات و مروری بر پژوهش ها ………………………………………………………………………………………………………………………….. 9
2-1شوری ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..9
2-2سالیسیلیکاسید …………………………………………………………………………………………………………………………………….. 10
2-2-1پرایمینگ با سالیسیلیکاسید………………………………………………………………………………………………………. 11
2-2-2اثر سالیسیلیکاسید بر کاهش اثرات تنش…………………………………………………………………………………… 13
2-3اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر درصد جوانهزنی…………………………………………………………………………………. 15
2-4اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر سرعت جوانهزنیو متوسط جوانهزنی ……………………………………………….. 17
ا |
2-5 اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر طول گیاهچه……………………………………………………………………………………… 20
2-6اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر وزن تر و خشک گیاهچه ……………………………………………………………………. 22
2-7 اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر پرولین………………………………………………………………………………………………… 23
2-8اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر ارتفاع………………………………………………………………………………………………….. 23
2-9 اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر رنگدانهها ……………………………………………………………………………………………. 24
2-10 اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر پایداری غشا …………………………………………………………………………………….. 25
2-11 اثر شوری و سالیسیلیکاسید بر جذب سدیم و پتاسیم …………………………………………………………………….. 26
فصلسوم ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..31
موادوروشهای مورداستفاده……………………………………………………………………………………………………………………….. 31
3-1زمانومحلاجرای تحقیق ……………………………………………………………………………………………………………………. 31
3-2مشخصاتطرحوتیمارهای آزمایشی …………………………………………………………………………………………………… 31
3-3 آزمایش آزمایشگاهی ………………….………………………………………………………………………………………………………….. 32
3-4 بخش گلدانی آزمایش………………………………………………….………………………………………………………………………… 34
3-4-1نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک اندام هوایی ……………………………………………………………….. 35
3-4-2میزان پرولین …………………………………………………………………………………………………………………………….. 36
3-4-3میزان سدیم و پتاسیم اندام هوایی گیاه…………………………………………………………………………………… 38
3-4-4شاخص کلروفیل (عدد اسپد) برگ ……………………………………………………………………………………………38
3-4-5میزان کلروفیل………………………………………………………………………………………………………………………….. 38
3-4-6شاخص سطح برگ …………………………………………………………………………………………………………………….40
ب |
3-4-7پایداری غشای سلولی ………………………………………………………………………………………………………………. 40
3-4-8درصد رطوبت نسبی برگ …………………………………………………………………………………………………………. 41
3-4-9اندازهگیری ارتفاع بوته ……………………………………………………………………………………………………………… 41
3-5محاسبات آماری …………………………………………………………………………………………………………………………………….. 41
فصل چهارم …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 45
نتایج وبحث …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 45
4-1آزمایش آزمایشگاهی ……………………………………………………………………………………………………………………………… 45
4-1-1درصد جوانهزنی ………………………………………………………………………………………………………………………… 47
4-1-2سرعت جوانهزنی……………………………………………………………………………………………………………………….. 49
4-1-3متوسط زمان جوانهزنی…………………………………………………………………………………………………………….. 51
4-1-4طولریشهچه و ساقهچه……………………………………………………………………………………………………………52
4-1-5وزن خشک گیاهچه…………………………………………………………………………………………………………………..55
4-2آزمایش گلدانی…………………………………………………………………………………………………………………………………… 58
4-2-1ارتفاع…………………………………………………………………………………………………………………………………………. 60
4-2-2سطح برگ…………………………………………………………………………………………………………………………………. 61
4-2-3وزن تر……………………………………………………………………………………………………………………………………….. 63
4-2-4 تولید ماده خشک……………………………………………………………………………………………………………………… 63
4-2-5عدد اسپد(شاخص کلروفیل)، کلروفیل a و b و کارتنوئید……………………………………………………… 64
4-2-6تجمع یونها، پتاسیم و سدیم……………………………………………………………………………………………………69
4-2-7پرولین………………………………………………………………………………………………………………………………………..72
ت |
4-2-8محتوای نسبی آب……………………………………………………………………………………………………………………..73
4-2-9نشت الکترولیت………………………………………………………………………………………………………………………… 74
فصل پنجم ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………79
نتیجه گیری و پیشنهادها ………………………………………………………………………………………………………………………………. 79
5-1نتیجه گیری …………………………………………………………………………………………………………………………………..79
5-2پیشنهادها ……………………………………………………………………………………………………………………………………… 82
منابع پایان نامه ……………………………………………………………………………………………………………………………………………. 83
ث |
فهرست جدولها
جدول 3-1 پارامترهایهواشناسی محلآزمایش (سال 93- 92) ……………………………………………………………….34
جدول3‑2 خصوصیاتفیزیکی وشیمیایی خاکمزرعهآزمایشی درزمانشروعآزمایش (93-92)……….. 35
جدول4‑1 تجزیهواریانساثر سالسیلیکاسید و شوری و اثر متقابل آنها بر صفات مورد مطالعه در آزمایشگاه …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………46
جدول4-2 برشدهی سطوح مختلف سالسیلیک اسید در هر سطح شوری …………………………………………………46
جدول4‑3 تجزیه واریانس اثر سالسیلیک اسید، شوری و اثر متقابل آنها بر صفات مورد مطالعه در آزمایش گلدانی ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………58
جدول4‑4 تجزیهواریانساثر سالسیلیک اسید، شوری و اثر متقابل آنها برسایر صفات مورد مطالعه در آزمایش گلدانی …………………………………………………………………………………………………………………………………………..59
جدول4‑5 برشدهی سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری بر صفات مورد مطالعه در آزمایش گلدانی ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….59
جدول4‑6 برشدهی سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری بر سایر صفات مورد مطالعه در آزمایش گلدانی ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..59
پ |
فهرست شکل ها
ج |
شکل 3-1 اندازه گیری طول ریشهچه و ساقهچه ……………………………………………………………………………………….33
شکل 3-2مراحل اندازهگیری کلروفیل……………………………………………………………………………………………………..39
شکل 3-3اندازهگیری سطح برگ……………………………………………………………………………………………………………..40
شکل 4-1 تجزیه رگرسیون اثر سطوح شوری بر درصد جوانهزنی ………………………………………………………………..48
شکل 4-2تجزیه رگرسیون اثر سطوح سالسیلیک اسید بر درصد جوانهزنی ………………………………………………..48
شکل 4-3برشدهی اثر متقابل سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری بر سرعت جوانهزنی…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 50
شکل 4-4برشدهی اثر متقابل سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری بر متوسط زمان جوانهزنی………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….51
شکل 4-5 تجزیه رگرسیون اثر سطوح شوری بر طول ریشهچه ……………………………………………………………………52
شکل 4-6تجزیه رگرسیون اثر سطوح سالسیلیک اسید بر طول ریشهچه……………………………………………………54
شکل 4-7برشدهی اثر متقابل سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری بر میانگین طول ساقهچه …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….54
شکل 4-8تجزیه رگرسیون اثر سطوح سالسیلیک اسید بر طول ریشهچه ……………………………………………………56
شکل 4-9برشدهی اثر متقابل سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری بر میانگین ارتفاع …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….61
شکل 4-10برشدهی اثر متقابل سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری بر سطح برگ بوته …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..62
شکل 4-11 تجزیه رگرسیون اثر سطوح شوری بر میانگین وزن تر ………………………………………………………………63
شکل 4-12 تجزیه رگرسیون اثر سطوح شوری بر میانگین وزن خشک ………………………………………………………64
شکل 4-13 تجزیه رگرسیون اثر سطوح شوری بر عدد اسپد 1 ……………………………………………………………………65
شکل 4-14 تجزیه رگرسیون اثر سطوح سالسیلیک اسید بر عدد اسپد 1 ……………………………………………………65
شکل 4-15برشدهی اثر متقابل سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری بر عدد اسپد 2 …………………. 67
شکل 4-16برشدهی اثر متقابل سطوح سالسیلیک اسید در هر سطح شوری برمیزان کلروفیل ……………… 67
ح |