%37تخفیف
اثر نیکل (Ni) و اوره بر رشد و تجمع نیترات در کاهوی رقم سیاهو در شرایط آبکشت
تعداد148 صفحه در فایل word
گروه علوم باغبانی
کارشناسی ارشد
رشته علوم باغبانی گرایش سبزیکاری
اثر نیکل (Ni) و اوره بر رشد و تجمع نیترات در کاهوی رقم سیاهو در شرایط آبکشت
چکیده:کاهو جزء سبزیهای برگی پر مصرف در ایران و جهان میباشد که مقادیر بالایی نیترات در آن تجمع میکند. کودهای نیتراته معمولترین کود مورد استفاده در کشتهای هیدروپونیک هستند که میتوان با کود اوره جایگزین کرد تا مشکل تجمع نیترات مرتفع شود. نیکل عنصری کم مصرف و به دلیل فعال کردن آنزیم اورهآزبرای رشد گیاهان تغذیه شده با اوره ضروری میباشد.جهت بررسی اثرات اوره و نیکل بر تجمع نیترات و خصوصیات فزیولوژیکی و رشدی کاهوی رقم سیاهو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی کاهو با پنج سطح اوره (mg/l 0، 25، 50، 75 و 100) و دو سطح نیکل (mg/l 0 و 2) در چهار تکرار در شرایط آبکشت (Floating) اجرا شد.در این آزمایش وزن تر و خشک برگ، ساقه و ریشه، طول و قطر ساقه، سطح برگ، شاخص کلروفیل، کارائی فتوسنتز، غلظت عناصر N, K, Niبافت برگونیترات بافت برگ اندازه گیری شد.نتایج نشان داد که غلظتهای مختلف اوره اثر معنیداری در سطح 1%بر صفات عملکردی داشتند. غلظتهای پایین و متوسط اوره (mg/l25 و 50) اثر معنیدار مثبت در مقایسه با شاهد بر عملکرد محصول (وزن تر و خشک) داشتند. در غلظتهای بالاتر (mg/l 75 و 100) نیز هرچند عملکرد بالاتری نسبت به شاهد بدست آمد و لی کمتر از غلظتهایmg/l 25 و 50 بود.در صفات سطح برگ و شاخص کلروفیل روند اثر غلظتهای مختلف اوره بصورت خطی وبه ترتیب نزولی و صعودی بود. کارائی فتوسنتز نیز با غلظتهای مختلف اوره در سطح 1% متاثر شده بود.غلظت عناصر نیکل، پتاسیم، نیتروژن کل نیز تحت تاثیر غلظتهای مختلف اوره قرار گرفتند. غلظت عناصر در بافت برگ به وسیله پدیده رقت با وزن برگ تحت تاثیر قرار گرفت. غلظت پتاسیم بافت برگ با افزایش غلظت اوره محلول غذایی روند نزولی پیدا کرد. غلظت نیترات بافت برگ هم از غلطتهای مختلف اوره متاثر نشده بود. در صفات عملکردی کاربرد نیکل mg/l2 اثر منفی بر رشد و عملکرد محصول داشت.در مورد صفات سطح برگ، شاخص کلروفیل و کارائی فتوسنتز نیکل اثر بازدارنده داشت. اثر نیکل بر غلظت عناصر غذایی مانند نیکل، پتاسیم و نیتروزن در بافت برگ مثبت و افزاینده بود. غلظت نیترات بافت برگ نیز همانند سایر صفات در سطح 1% توسط کاربرد نیکل تحت تاثیر قرار گرفت و کاهش غلظت نیترات بافت برگ را نشان داد.در اکثر صفات اثرات متقابل در سطح 1% معنیدار بود.در واقع نیکل با جایگزین شدن در مولکولهای زیستی، مسدود کردن عملکرد بیولوژیکی ضروری مولکول و تغییر آنزیم یا پرتئینها و ساختار و عملکرد ناقلهای غشا اثرات سمی خود را بجا گذاشته است. نتایج این آزمایش نشان داد که غلظت 50 میلیگرم بر لیتر اوره بدون نیکلمیتواند در آبکشت برای کاهو مورد استفاده قرار بگیرد. |
واژههای کلیدی:کاهو، اوره، نیکل، نیترات، آبکشت |
دسته: فنی و مهندسی, کشاورزی و منابع طبیعی
برچسب: آبکشت, اوره, نیترات, نیکل, واژههای کلیدی:کاهو