%41تخفیف
بررسي اثرات سطوح مختلف اسيد سالسيليک بر تنش شوري در چمن لوليوم
تعداد 88 صفحه در فایل word
کارشناسی ارشد ((M.Sc))
رشته علوم باغبانی- گرایش گیاهان زینتی
بررسي اثرات سطوح مختلف اسيد سالسيليک بر تنش شوري در چمن لوليوم
چکيده
امروزه شوري به عنوان يکي از مهمترين تهديد هاي بخش کشاورزي مطرح ميباشد. گياهان زراعي با مکانيسمهاي مختلفي تحت تأثير شوري قرار ميگيرند. ساليسيليک اسيد يک متابوليت ثانويه و ترکيب فنلي است که در تنش هاي زيستي و غير زيستي به عنوان انتقال دهنده سيگنال عمل ميکند. در اين پژوهش اثرات محلول پاشي غلظتهاي مختلف اسيد سالسيليک بر رشد و نمو چمن لوليوم تحت سطوح مختلف شوري در قالب فاکتوريل و طرح کاملاً تصادفي و بصورت گلداني مورد بررسي قرار گرفت. اسيد سالسيليک در 4 غلظت (0، 100، 200، 300 ppm) به صورت اسپري برگي و شوري در 3 سطح (3-4، 6-7، 9-10 ds/m) استفاده شدند. گياهان در 12 گروه تيماري با 3 تکرار کشت شدند. گياهان در دو تاريخ 20/12/92 و 13/3/93 مورد ارزيابي و برداشت قرار گرفتند.
نتايج تجزيه واريانس نشان داد که اثر متقابل شوري و اسيدساليسيليک براي همه صفات بجز ارتفاع اندام هوايي در برداشت دوم در سطح 1% معني دار بود. اثر اصلي شوري براي وزن تر اندام هوايي و ارتفاع گياه در برداشت دوم در سطح 5 درصد معني دار بود. در برداشت اول بيشترين وزن تر و خشک گياه در تيمار سطح سوم شوري و سطح دوم اسيد ساليسيليک (S3A2) مشاهده شد و کمترين ميزان وزن تر و خشک گياه نيز در تيمار S1A2 بود. در برداشت دوم بيشترين وزن تر و خشک گياه در تيمار شاهد يا سطح اول شوري و سطح اول اسيد ساليسيليک (S1A1) و همچنين S2A2 مشاهده شد که تفاوت معني داري با ديگر تيمارها داشتند. از نظر ارتفاع گياه در برداشت اول بيشترين ارتفاع در گياهان تيمار سطح اول شوري و سطح چهارم اسيد ساليسيليک (S1A4) مشاهده شد و کمترين ميزان ارتفاع در تيمار S3A2 مشاهده شد. در زمان برداشت دوم، بيشترين ارتفاع گياه در تيمار سطح اول شوري و سطح اول اسيد ساليسيليک (S1A1) مشاهده شد و کمترين ميزان ارتفاع گياه در تيمار S2A1 مشاهده شد که تفاوت معني داري با ديگر تيمارها به جزء تمامي سطوح سوم شوري نشان داد.
به طور کلي نتايج پژوهش حاضر نشان داد که شوري و همچنين محلول پاشي اسيد ساليسيليک بر بسياري صفات مورفولوژيکي و فيزيولوژيکي چمن لوليوم موثر است. بطوريکه بيشترين وزن تر و خشک برگها در برداشت اول مربوط به تيمارهاي بالاي شوري بود درحالي که شاخص کلروفيل و طول برگها با افزايش سطح شوري در گياهان کاهش نشان داد. در برداشت دوم ارتفاع گياه به طور مشخصي با افزايش ميزان شوري کاهش يافت. به نظر مي رسد که با کاربرد اسيد ساليسيليک ميزان وزن تر و خشک ريشه افزايش مي يابد لذا کاربرد اسيد ساليسيليک احتمالاً ميتواند در تخفيف اثرات تنش شوري در چمن لوليوم موثر باشد.
کلمات کليدي: اسيد ساليسيليک، چمن، شوري، لوليوم
دسته: فنی و مهندسی, کشاورزی و منابع طبیعی
برچسب: چمن, شوري, کلمات کليدي: اسيد ساليسيليک, لوليوم