%37تخفیف
استفاده از کیتوزان جهت افزایش ماندگاری دوغ
تعداد 106 صفحه در فایل word
علوم و صنایع غذایی
کارشناسی ارشد در رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی
استفاده از کیتوزان جهت افزایش ماندگاری دوغ
دوغ، نوشیدنی لبنی تخمیری است که از اختلاط ماست پاستوریـزه، آب، اسانس های گیاهی و نمک به دست می آید. این نوشیدنی تخمیری امروزه به سبب برخورداری از خواص حسی مطلوب مصرف گسترده ای دارد. به علت pH پایین، دوغ مستعد آلودگی به کپک ها و مخمر ها و برخی از باکتریها است که سبب افت کیفیت دوغ وکاهش ماندگاری آن می شود. یکی دیگر از مسائل قابل توجه در دوغ، قوام آن است که نقش بسیار مهمی در بازار پسندی آن دارد. امروزه تمایل مصرف کنندگان برای استفاده از مواد ضد میکروبی طبیعی به جای نگهدارنده های شیمیایی افزایش پیدا کرده است. در این راستا کیتوزان یکی از مشتقات کیتین می باشد که برخلاف ترکیبات پلیمری مصنوعی، ضمن سازگاری با بافت های زنده، غیر سمی و در طبیعت قابل تجزیه می باشد. هدف اصلی تحقیق جاری، مطالعه استفاده از کیتوزان جهت افزایش ماندگاری دوغ است. بدین منظور از کیتوزان تجاری حاصل شرکت سیگما استفاده شد. نمونه برداری برای انجام آزمون های مختلف در روز های 1، 20، 40 و 60 نگهداری و در سه تکرار و با طرح آماری اسپلیت پلات در زمان صورت گرفت و کیتوزان در 4 سطح (05/0 %، 1/0 %، 2/0 % ، 3/0 % ) به دوغ اضافه شد و تأثیر آن بر روی ویژگیهای فیزیکی- شیمیایی شامل pH، اسیدیته، سرعت دو فازه شدن، گرانروی و ویژگیهای میکروبی شامل شمارش کپک و مخمر، استرپتوکوکوس سالیواریس زیر گونه ترموفیلوس، لاکتوباسیلوس دلبروکی زیر گونه بولگاریکوس و ویژگیهای حسی بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که استفاده از کیتوزان موجب کاهش جداسازی فازی و افزایش گرانروی نمونه های دوغ شد. اثر استفاده از کیتوزان و همچنین تأثیر زمان روی pH و اسیدیته نمونه های دوغ معنی دار (0001/0>P) بود. تأثیر کیتوزان روی باکتری های لاکتوباسیلوس دلبروکی زیر گونه بولگاریکوس و استرپتوکوکوس سالیواریوس زیر گونه ترموفیلوس و کپک و مخمر معنی دار (0001/0>P) بود و باعث کاهش قابل توجه تعداد این میکروارگانیسم ها شد. با ارزیابی حسی نمونه ها مشخص شد، کیتوزان تأثیری بر رنگ و ظاهر دوغ ندارد، اما بر روی عطر و طعم دوغ مؤثر بوده و همچنین باعث بهبود قوام دوغ می شود.
کلید واژه: کیتوزان، پایدار کننده، دوغ، کپک و مخمر |
دسته: فنی و مهندسی, کشاورزی و منابع طبیعی
برچسب: پایدار کننده, دوغ, کپک و مخمر, کلید واژه: کیتوزان