%37تخفیف
اثر رقم، چین، مرحله بلوغ و زمان برداشت بر عملکرد و کیفیت علوفه یونجه
تعداد72صفحه در فایل word
كارشناسي ارشد در رشته علوم دامي (گرایش تغذیه نشخوارکنندگان)
اثر رقم، چین، مرحله بلوغ و زمان برداشت بر عملکرد و کیفیت علوفه یونجه
چکیده
هدف این آزمایش بررسی اثر رقم، چین، مرحله بلوغ و زمان برداشت بر عملکرد و کیفیت علوفه یونجه بود. علوفه ارقام یزدی و بمی در چین اول و دوم، قبل از گلدهی و اوایل گلدهی و در صبح و عصر برداشت شد.ویژگیهای زراعی، ترکیب شیمیایی، بخشهای مختلف پروتئین خام، فراسنجههای تخمیر شکمبه و محتوی انرژی نمونهها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بین رقم یزدی و بمی از نظر محتوی برگ و ساقه، نسبت برگ به ساقه و محتوی ماده خشک اختلاف معنیداری وجود نداشت (05/0<P) اما عملکرد کل رقم یزدی از بمی بالاتر بود(05/0>P).مقایسه بین چینها نشان داد که چین اول در مقایسه با چین دوم دارای نسبت برگ به ساقه بالاتر و محتوی برگ و ساقه، محتوای ماده خشک و عملکرد کل کمتر بود (05/0>P).یونجه برداشت شده در اوایل گلدهی دارای محتوی ساقه، محتوای ماده خشک و عملکرد کل بالاتر و محتوی برگ و نسبت برگ به ساقه پایینتری در مقایسه با یونجه برداشت شده در مرحله قبل از گلدهی بود (05/0>P). محتوی برگ، نسبت برگ به ساقه، محتوی ماده خشک و عملکرد کل در یونجه برداشت در عصر در مقایسه با صبح بالاتر بود (05/0>P). رقم بمی دارای محتوی الیاف غیر قابل حل در شوینده خنثی و کل کربوهیدراتهای بالاتر و پروتئین خام و عصاره اتری پایینتری در مقایسه با رقم یزدی بود (05/0>P).محتوی الیاف غیر قابل حل در شوینده خنثی، الیاف غیر قابل حل در شوینده اسیدی، خاکستر، عصاره اتری، پروتئین خام و لیگنین در یونجه چین اول از چین دوم بالاتر و محتوی کل کربوهیدراتها، کربوهیدراتهای غیر الیافی و ماده آلی آن پایینتر بود (05/0>P).یونجه برداشت شده در قبل از گلدهی در مقایسه با اوایل گلدهی دارای محتوی پروتئین خام وکربوهیدراتهای غیر الیافی بالاتر و محتوی الیاف غیر قابل حل در شوینده خنثی، عصاره اتری و لیگنین پایینتری بود (05/0>P). برداشت یونجه در صبح در مقایسه با عصر، محتوی الیاف غیر قابل حل در شوینده خنثی، الیاف غیر قابل حل در شوینده اسیدی و چربی خام را افزایش و محتوی کربوهیدراتهای غیر الیافی و کل کربوهیدراتها را کاهش داد (05/0>P).رقم بر بخشهای مختلف پروتئین اثری نداشت (05/0<P).چین اول در مقایسه با چین دوم دارای بخشA بالاتر و پروتئین حقیقی پایینتر بود (05/0>P) اما سایر بخشهای پروتئین خام تحت تاثیر چین قرار نگرفت (05/0<P).بخشهای A و B2 پروتئین خام در یونجه برداشت شده در قبل از گلدهی درمقایسه با اوایل گلدهی بالاتر اما بخشهای B1، B3،C، پروتئین غیر قابل حل در شوینده خنثی، پروتئین حقیقی و پروتئین قابل حل آن پایینتر بود (05/0>P).برداشت یونجه در عصر در مقایسه با صبح بخشهای B2 ، B3و پروتئین حقیقی را افزایش و بخش C و پروتئین قابل حل را کاهش داد (05/0>P) در حالی که بخشهای A وB3، پروتئین غیرقابل حل در شوینده اسیدی و خنثی آنها تحت تاثیر زمان برداشت فرار نگرفت (05/0<P). رقم بمی در مقایسه با رقم یزدی دارای تولید گاز بالاتر و قابلیت هضم ظاهری ماده خشک پائینتری بود (05/0>P) اما میزان فاکتور تفکیک شوندگی، تولید توده میکروبی و بازده تولید تولید میکروبی تحت تاثیر رقم قرار نگرفت (05/0<P). چین دوم دارای میزان فاکتور تفکیک شوندگی، تولید توده میکروبی، بازده تولید توده میکروبی و قابلیت هضم ماده خشک در شرایط آزمایشگاهی بالاتری از چین اول بود (05/0>P). یونجه برداشت شده درمرحله قبل از گلدهی در مقایسه با اوایل گلدهی فاکتور تفکیک شوندگی، بازده تولید توده میکروبی و قابلیت هضم ظاهری ماده خشک در شرایط آزمایشگاه بیشتر و تولید گازکمتر بود (05/0>P) تولید گاز در یونجه برداشت شده در صبح در مقایسه با عصر بیشتر و فاکتور تفکیک شوندگی، تولید توده میکروبی و بازده تولید توده میکروبی آن کمتر بود (05/0>P).محتوی انرژی علوفه یونجه تحت تاثیر رقم قرار نگرفت (05/0<P) در حالی که یونجه برداشت شده در چین دوم، مرحله قبل از گلدهی و در عصر به ترتیب در مقایسه با چین اول، مرحله اوایل گلدهی و صبح حاوی محتوی انرژی بالاتر بود (05/0>P). در کل با توجه این نتایج یونجه رقم یزدی برداشت شده در چین دوم، مرحله قبل از گلدهی و عصر دارای کیفیت بهتری بود.
کلمات کلیدی: علوفه یونجه، رقم، چین، مرحله بلوغ، زمان برداشت، عملکرد و کیفیت
دسته: فنی و مهندسی, کشاورزی و منابع طبیعی
برچسب: چین, رقم, زمان برداشت, عملکرد و کیفیت, کلمات کلیدی: علوفه یونجه, مرحله بلوغ